Război în Ucraina. Ziua 105. Rămășițele militarilor ucraineni sunt aduse acasă. Atacuri continue asupra orașului Severodonețk. Update

Sursă: Vadym Sarakhan | Dreamstime.com

Război în Ucraina. Ziua 105. Resturi reziduale se infiltrează în apa potabilă, mirosul morții a pus stăpânire în mai multe regiuni din Ucraina. Între timp, forțele armate ucrainene încearcă să țină piept forțelor armate ruse, care avansează în regiunea Donbas, în special în orașul Severodonețk, pe care Putin l-ar vrea cucerit în maximum două zile. Kievul aduce acasă rămășițele militarilor ucraineni care au căzut la datorie. Iată ultimele actualizări privind războiul din Ucraina!

UPDATE 2: Ucraina va primi obuziere autopropulsate de la Norvegia.

"Guvernul norvegian a aşteptat să anunţe public donaţia din motive de securitate. Donaţiile viitoare nu pot fi anunţate sau comentate," spune Ministerul norvegian al Apărării într-un comunicat preluat de Reuters.

UPDATE 1: Cadavrele a 210 soldaţi ucraineni care au murit la Mariupol au fost repatriate de Ucraina, potrivit Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.

“Procesul de repatriere a corpurilor apărătorilor căzuţi la Mariupol este în curs de desfăşurare, datorită eforturilor depuse de Statul Major de Coordonare a Tratamentului prizonierilor de război”, se arată în comunicat.

Statul major de coordonare în numele preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, încearcă să obțină returnarea trupurilor tuturor celor decedaţi.

Război în Ucraina. Ziua 105. Începând de ieri, cadavrele a 210 de soldați ucraineni au fost repatriate de Ucraina, potrivit Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării. „Procesul de repatriere a corpurilor apărătorilor căzuți la Mariupol este în curs de desfășurare”, datorită eforturilor depuse de Statul Major de Coordonare a Tratamentului prizonierilor de război.

Acesta a precizat că majoritatea cadavrelor returnate Ucrainei sunt cele ale „eroicilor apărători ai Azovstal”, deci ale soldaților ucraineni de la uriașa fabrică de oțel Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al apărării Ucrainei în orașul portuar din sudul țării, înainte de a cădea în mâinile forțelor rusești și ale celor susținute de Rusia.

Ucraina aduce acasă rămășițele militarilor căzuți la datorie

Statul major de coordonare în numele președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, lucrează pentru a obține returnarea trupurilor tuturor celor decedați, precum și a celor aproximativ 2.500 de prizonieri de război despre care se crede că se află în custodia forțelor rusești sau a celor susținute de Rusia.

„Toți soldații căzuți la datorie trebuie să se întoarcă pe teritoriul controlat de Ucraina. Și fiecare dintre ei va fi condus pe ultimul drum cu onorurile cuvenite eroilor. În continuare se lucrează pentru a repatria toți apărătorii ucraineni capturați”, se arată într-un comunicat de presă.

Corespondentul internațional al CNN Ben Wedeman a relatat în această săptămână despre lucrătorii de la morga centrală din Kiev care examinau conținutul a zeci de saci mortuari în care se aflau rămășițele soldaților ucraineni uciși în cele două luni de asediu al orașului Mariupol. Ucraina și Rusia au efectuat un schimb de cadavre ca parte a acordului care a pus capăt acelui asediu.

Bombardamente intense în Severodonețk

Trupele ucrainene sunt implicate în lupte de stradă crâncene cu soldații ruși în orașul industrial Severodonețk, în timp ce alte orașe sunt supuse unui asalt aerian sporit, în timp ce luptele în regiunea Donbas continuă. Părți din orașele ucrainene Rubizhne și Severodonețk sunt distruse în mod semnificativ, arată imagini din satelit realizate de Maxar Technologies.

Lupte constante și intense între forțele ucrainene și cele rusești au loc de săptămâni întregi în ambele orașe. Forțele ucrainene din aceste orașe au rezistat, în ciuda bombardamentelor intense ale artileriei rusești. Mai multe clădiri din nordul Severodonețkului au fost distruse de lovituri militare, arată imaginile din satelit.

Rusia a informat că a deschis un coridor terestru către Crimeea ocupată de Rusia, permițând civililor și bunurilor să treacă prin estul teritoriului ucrainean aflat sub controlul său.