Secretarul de Stat american John Kerry a respins duminică, într-o convorbire la telefon cu ministrul rus de Externe, dezminţirea de către Serghei Lavrov a unor acuzaţii cu privire la implicarea Moscovei în conflictul din Ucraina, relatează AFP.La rândul său, şeful diplomaţiei ruse i-a "cerut lui John Kerry să le ordone subordonaţilor săi să nu mai împiedice OSCE să-şi facă treaba", a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
În apropiere de locul în care s-a prăbuşit avionul malaysian s-au înregistrat tiruri de artilerie. În confruntări armate la Gorlivka, 13 civili, între care doi copii, au fost uciși, duminică. Gorlivka este unul dintre bastioanele separatiste proruse, o localitate situată la aproximativ 45 de kilometri de Doneţk, a anunţat administraţia regională într-un comunicat, relatează AFP.
Un purtător de cuvânt militar ucrainean a anunţat anterior că aveau loc tiruri cu lansatoare de rachete de tip Grad asupra unor cartiere locuite de la Gorlivka, atribuindu-le rebelilor proruşi.
SUA nu acceptă dezminţirea Moscovei
Într-un rezumat al convorbirii, prezentat de un oficial american de rang înalt, Departamentul de Stat a arătat că Kerry l-a "îndemnat pe ministrul Lavrov să oprească atât trimiterea de armament greu, cât şi tirurile de rachete şi de artilerie din Rusia către Ucraina şi să înceapă să ajute la o dezescaladare a conflictului", relatează Mediafax.
"El nu a acceptat dezminţirile ministrului Lavrov cu privire la faptul că armament greu provenind din Rusia contribuie la conflict", a subliniat oficialul american.
Acuzaţiile Rusiei
Moscova a acuzat vineri Washingtonul că susţine Kievul şi "împărtăşeşte responsabilitatea sângelui vărsat" în estul Ucrainei, o zonă devastată de confruntări armate intense între separatişti şi forţele guvernamentale.
Aceste confruntări armate - care au loc în jurul locului în care au căzut fragmentele Boeingului 777 al companiei Malaysia Airlines, doborât în zbor de către o rachetă pe 17 iulie - complică activitatea experţilor din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperarre în Europa (OSCE) pe teren, în pofida unui armistiţiu fragil în zona catastrofei.
Invitaţie pentru OSCE
"Este important să se obţină un armistiţiu în zona de conflict din Ucraina şi să înceapă negocierile între beligeranţi, conform modalităţilor prevăzute de Acordul de la Geneva" încheiat în aprilie, au convenit Lavrov şi Kerry în cursul conversaţiei telefonice, potrivit versiunii ruse despre conversaţie.
Şeful diplomaţiei ruse a anunţat totodată că Rusia îi invită din nou pe observatorii OSCE să vină în posturile de frontieră de la Doneţk şi Gukovo.
Observatori OSCE au vizitat deja, pe 15 iulie, aceste posturi situate de-a lungul frontierei ruso-ucrainene, iar ataşaţi militari străini au examinat locurile unde au căzut mai multe obuze trase de pe teritoriul ucrainean.