Război în Ucraina: Macron, Scholz şi Draghi au sosit la Kiev

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi şefii guvernelor german şi italian, Olaf Scholz şi Mario Draghi, au sosit la Kiev joi. Această călătorie este o premieră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, şi prim-ministrul italian, Mario Draghi, au sosit la Kiev pentru a exprima sprijinul europenilor pentru Ucraina şi aspiraţiile ei de a intra în "familia europeană", confruntată cu agresiunea rusă, scrie Le Soir.

Cei trei lideri au urcat împreună la bordul unui tren special, a confirmat preşedinţia franceză. O fotografie, difuzată de reţelele de socializare ale media germane şi italiene îi arată aşezaţi la o masă într-un salon cu lambriuri de lemn din trenul în care s-au îmbarcat în Polonia.

Trioul urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care cere statutul de candidat la UE pentru ţara sa, ca şi o accelerare a livrărilor de arme occidentale pentru a rezista presiunii ruşilor.

"Cred că ne aflăm într-un moment în care trebuie să dăm semnale politice clare, noi, Uniunea Europeană, faţă de Ucraina şi de poporul ucrainean într-un context în care rezistă eroic de mai multe luni, a declarat preşedintele francez, care a vizitat anterior o bază NATO în România.

Această vizită este o premieră pentru liderii celor principale trei ţări din Uniunea Europeană de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Cei trei urmează să se întâlnească cu dl Zelenski pentru a vorbi, în afara situaţiei militare, despre cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. Franţa, Germania şi Italia sunt pentru aceasta, dar într-o perspectivă mai mult sau mai puţin îndepărtată.

Ucraina aşteaptă de la summitul european din 23-24 iunie decizia celor 27 privind cererea sa oficială de aderare, începutul unui proces de negocieri care poate dura mai mulţi ani.

Preşedintele său ar urma de asemenea să repete cererea de noi livrări de arme grele, indispensabile, asigură el, pentru a se opune puterii de foc ruseşti.

„Fiţi alături de noi”

"Noi suntem cu voi, fiţi alături de noi", le-a declarat dl Zelenski deputaţilor cehi la Praga, într-o teleconferinţă, referindu-se la un apel lansat de un prezentator al radioului cehoslovac în 1968 în vreme ce ocupanţii sovietici încercau să întrerupă radioul.

"Astăzi, în timp ce poporul ucrainean luptă pentru libertatea sa contra invaziei crude a Rusiei, utilizăm aceste cuvinte pentru a ne adresa tuturor naţiunilor din Europa şi din lumea democratică", a adăugat el.

"Ucraina trebuie să obţină tot ce este necesar pentru a căştiga victoria", a susţinut el.

Miercuri seara, dl Zelenski şi-a exprimat "gratitudinea" faţă de Statele Unite pentru o nouă tranşă de ajutor militar pe care omologul lui american, Joe Biden, i-a anunţat-o în cursul serii la telefon.

"Statele Unite au anunţat o nouă întărire a apărării noastre, o nouă tranşă de ajutor militar de un miliard de euro", a confirmat miercuri seara dl Zelenski în mesajul său video cotidian.

"Vreau să-mi exprim gratitudinea pentru acest sprijin, este deosebit de important pentru apărarea noastră în Donbas", regiunea din estul Ucrainei epicetru al atacurilor ruseşti actuale.

Ajutorul american cuprinde piese de artilerie şi obuze suplimentre.

Miercuri, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, le-a cerut aliaţilor săi să-şi "intensifice" livrările de arme către ucraineni.

„Moment de cotitură”

"Ucraina se confruntă cu un moment cheie pe câmpul de luptă", a declarat secretarul american al Apărării la o reuniune la sediul NATO de la Bruxelles a ţărilor din "grupul de contact" creat de Statele Unite pentru a ajuta Ucraina. "Trebuie deci să ne intensificăm angajamentul comun şi să "ne creştem eforturile pentru ca ea să se poată apăra", a adăugat el

Dl Zelenski a arătat că şi el a vorbit cu prim-ministrul britanic, Boris Johnson, care a dat asigurări pe Twitter că susţine Ucraina "până la victoria finală".

Luptele se concentrează de mai multe zile la Lisiciansk şi Severodoneţk, două oraşe cheie din Donbas (est). Autorităţile ucrainene au recunoscut în ultimele zile că trupele  lor au fost alungate din centrul oraşului Severodoneţk şi nu mai dispun decât de "căi de comunicaţie complicate" cu ele după distrugerea tuturor podurilor spre Lisiciansk.

Forţele ucrainene s-au baricadat în uzina chimică Azot, emblematică pentru acest oraş care avea înainte de război circa 100.000 de locuitori, cu peste 500 de civili în interior, potrivit primarului din Severodoneţk, Oleksandr Striuk.

Moscova a propus luni un "coridor umanitar" care să permită evacuarea civililor spre teritorii controlate de ruşi, dar Kievul nu a confirmat acest lucru.

Rusia a acuzat miercuri forţele Kievului că au împiedicat această operaţiune.

ONU se îngrijorează de consecinţele crizei alimentare provocate de invazia rusă în Ucraina. Dacă lumea nu reuşeşte să oprească această criză, recordul de 100 de milioane de persoane dezrădăcinate va creşte şi mai mult cu "un mare număr de oameni", a avertizat Înatul Comisar pentru refugiaţi al ONU, Filippo Grandi. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)