Preşedintele Aleksandar Vucic s-a plâns public de difuzarea de anunţuri la mica publicitare de către societatea rusă de mercenari.
Preşedintele sîrb, Aleksandar Vucic, a condamnat grupul paramilitar privat Wagner după publicarea de către unitatea de mercenari a unor anunţuri la mica publicitate în media locale încercând să recruteze sîrbi ca să lupte în Ucraina. "De ce faceţi asta Serbiei?" a lansat luni, 16 ianuarie, şeful statului sîrb într-un interviu televizat citat de agenţia locală Beta. "De ce voi, Wagner, lansaţi apeluri când acest lucru este împotriva regulilor?", a adăugat el. Asemenea comentarii împotriva Moscovei sunt rare, în situaţia în care Rusia este un aliat apropiat al ţării din Balcani.
Anunţurile controversate, care le cer sîrbilor să se alăture mercenarilor din Wagner, au fost publicate la începutul lunii de filiala sîrbă a media pro-Kremlin RT. Câţiva combatanţi sîrbi au luptat împreună cu forţe susţinute de Rusia în Ucraina după anexarea Crimeii, în 2014.
Dar numărul exact de combatanţi sîrbi din Ucraina nu a fost niciodată dezvăluit de autorităţi. Serbia are legături culturale şi istorice strânse cu Rusia, având aceeaşi religie ortodoxă şi ură faţă de NATO. Împreună cu Belarus, Serbia este singura ţară europeană care a refuzat să se alinieze la sancţiunile occidentale contra Moscovei, chiar dacă ea a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia.
Marţi, agenţia rusă RIA a publicat imagini arătând, aparent, doi cetăţeni sîrbi participând la antrenamente în Ucraina. Grupul Wagner a fost fondat în 2014 şi prezenţa sa a fost documentată în Siria sprijinind regimul Assad şi în Libia. Actualmente sunt prezenţi în special în Republica Centrafricană și Mali, unde sunt acuzaţi cu regularitate de abuzuri împotriva populaţiei civile. Grupul joacă un rol de prim rang în Ucraina de la invazia rusă lansată de Moscova în februarie 2022.
De la începutul războiului, zeci de mii de civili ruşi au venit în Serbia, una din puţinele porţi de ieşire într-un spaţiu aerian care le este aproape în întregime închis. Mulţi ruşi se opun politicii preşedintelui lor, Vladimir Putin, care rămâne un erou pentru o mare parte a populaţiei sîrbe, notează lefigaro.fr