Război în Ucraina: ameninţări ruseşti după restricţiile privind tranzitul spre enclava Kaliningrad

Război în Ucraina: ameninţări ruseşti după restricţiile privind tranzitul spre enclava Kaliningrad Sursa foto: alarmy.com

Rusia a ameninţat luni să răspundă la introducerea de restricţii "ostile" privind tranzitul anumitor mărfuri via Lituania spre enclava sa Kaliningrad, consecinţă a sancţiunilor europene legate de ofensiva Moscovei în Ucraina.

Acest caz riscă să întărească şi mai mult puternicele tensiuni dintre Rusia şi ţările occidentale, în special statele baltice, care şi-au exprimat sprijinul ferm faţă de Kiev de la începutul conflictului, scrie La Libre Belgique.

Moscova arată că Vilnius a introdus în weekend restricţii pe tranzitul pe calea ferată al mărfurilor lovite de sancţiuni europene în direcţia Kaliningradului, o enclavă strategică şi miliarizată care este separată de restul teritoriului rus.

"Am cerut (Lituaniei, n. red.) ridicarea imediată a acestor restricţii", a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, calificând aceste măsuri drept "ostile".

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă tranzitul nu va fi restabilit în totalitate, Rusia îşi rezervă dreptul de a acţiona pentru a-şi apăra interesele naţionale", a avertizat acesta, adăugând că însărcinatul cu afaceri lituanian la Moscova a fost convocat la minister.

"Situaţia este mai mult decât serioasă", a arătat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, estimând că o "analiză aprofundată este necesară pentru a elabora răspunsurile".

Moscova, în opinia careia aceste sancţiuni încalcă un acord Rusia-UE din 2002, nu a precizat ce măsuri de represalii sunt în plan.

Sancţiuni europene

Relaţiile dintre Rusia şi ţările baltice, printre care Lituania, sunt delicate de ani de zile.

Prima republică sovietică ce şi-a declarat independenţa în 1990, Lituania, ca şi Letonia şi Estonia, este astăzi membră a NATO şi a Uniunii Europene. Aceste state se consideră ca fiind "în prima linie" faţă de Rusia.

Guvernul lituanian a arătat că restricţiile denunţate de Moscova sunt consecinţa sancţiunilor luate de Uniunea Europeană în legătură cu intervenţia militară rusă în Ucraina.

"Nu Lituania face ceva, sancţiunile europane au început să funcţioneze începând din 17 iunie", a declarat şeful diplomaţiei lituaniene, Gabrielius Landsbergis, în timpul unei călătorii la Luxembourg.

În acest cadru, "bunurile aflate sub efectul sancţiunilor (...) nu vor fi autorizate să tranziteze Lituania", a precizat ministrul, subliniind că această măsură este aplicată în conformitate cu "directivele Comisiei Europene".

În faţa mâniei Rusiei, Kievul şi-a exprimat sprijinul pentru Lituania.

"Rusia nu are dreptul să ameninţe Lituania", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba. "Salutăm poziţia principială a Lituaniei şi îi susţinem ferm pe prietenii noştri lituanieni", a adăugat el pe Twitter.

Transport pe mare

Calificând situaţia drept "dezagreabilă, dar care poate fi depăşită", guvernatorul Kaliningradului, Anton Alihanov, a anunţat luni că mărfurile care nu mai pot fi transportate pe calea ferată vor începe să fie transporte pe mare "peste o săptămână".

El i-a acuzat pe lituanieni că au instituit o "blocadă" şi a estimat că între 40% şi 50% din importurile enclavei ar putea fi afectate de restricţii, de la cărbune la metale, trecând prin materiale de construcţii şi produse tehnologice.

Şeful diplomaţiei lituaniene, Landsbergis, s-a referit la fier şi produsele pe bază de minereu de fier.

Regiune rusă Kaliningrad este o enclavă pe malul Mării Baltice, separată de restul Rusiei şi având frontieră la vest cu Polonia şi la est cu Lituania.

Oraşul Kaliningrad era un oraş prusac cu numele Königsberg până la cucerirea sa de către Uniunea Sovietică în 1945, când aceasta a învins Germania nazistă.

O dată cu independenţa statelor baltice de URSS în 1991, teritoriul a devenit o enclavă, rămânând o zonă strategică pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia şi Occident de vreo zece ani.

Acolo se află flota rusă de la Marea Baltică şi Moscova afirmă că a desfăşurat în enclavă rachete Iskander, capabile să transporte focoase nucleare. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)