Război în Ucraina, ziua 571. Kievul bifează un nou succes pe front, a recucerit Klișchiivka
- Cristian Raducanu
- 18 septembrie 2023, 06:29
Autoritățile ucrainene au anunțat că forțele Kievului au recucerit Klishchiivka, un oraș important din punct de vedere tactic, situat la sud de orașul Bahmut, aflat pe linia frontului.
Război în Ucraina, ziua 571. Kievul afirmă că forțele sale au recucerit satul Klishchiivka, la sud de Bahmut.
"Klișchiivka a fost curățată de ruși", a declarat duminică Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ale armatei ucrainene. Andri Yermak, șeful de stat major al președintelui ucrainean, a adăugat: "Klișchiivka este Ucraina. Le sunt recunoscător soldaților pentru recucerirea pământului ucrainean".
Război în Ucraina: China încalcă protocolul internațional
Klișchiivka , în care locuiau câteva sute de persoane înainte de invazia Moscovei de anul trecut, a fost capturată de trupele rusești în luna ianuarie a acestui an. Peste Ocean, SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la asistența chineză acordată Rusiei.
Potrivit unui oficial american Statele Unite au identificat anumite semne cum că Beijing ar permite anumite comunicări între armatele țărilor în timpul celor 12 ore de discuții între diplomați de rang înalt în Malta în acest weekend. Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la asistența acordată de China Rusiei în timpul discuțiilor cu ministrul chinez de externe Wang Yi.
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu ministrul chinez de externe Wang Yi în Malta, au anunțat Beijingul și Washingtonul, discutând, printre altele, despre războiul din Ucraina.
Întâlnirea de duminică a lui Sullivan cu Wang a fost cea mai recentă dintr-o serie de discuții la nivel înalt între oficiali americani și chinezi. Se fac eforturi pentru organizarea unei întâlniri între președintele american Joe Biden și Xi Jinping.
Situația în bazinul Mării Negre
Două nave de marfă au sosit într-unul dintre porturile ucrainene, folosind un coridor temporar la Marea Neagră stabilit de guvern. Este vorba de două vrachiere sub pavilion Palau au acostat în portul maritim Chornomorsk din regiunea sudică Odesa.
Vicepremierul ucrainean a afirmat că cele două nave vor livra aproximativ 20.000 de tone de grâu către țări din Africa și Asia. Acestea sunt primele de la retragerea Rusiei din acordul de la Istanbul. Acord menit să asigure exporturi sigure de cereale din porturile țării invadate.
Moscova va dezvolta cooperarea cu Coreea de Nord
Serghei Lavrov, a declarat că Moscova dorește să dezvolte o "cooperare egală și corectă" cu Coreea de Nord, în ciuda sancțiunilor impuse Pehinianului de către Consiliul de Securitate al ONU.
„Noi nu am declarat sancțiuni împotriva Coreei de Nord, Consiliul de Securitate a făcut acest lucru. Așa că apelați la Consiliul de Securitate și vom dezvolta o cooperare egală și corectă cu RPDC", a precizat Lavrov într-un interviu la televiziunea de stat.
Kremlinul a declarat anterior că respectă sancțiunile ONU. Însă a adăugat că are dreptul de a dezvolta relații de vecinătate, inclusiv în legătură cu subiecte sensibile. Statele Unite și aliații săi sunt îngrijorați de dezvoltarea legăturilor militare dintre cei doi vecini. Rusia insistă asupra războiului din Ucraina, iar Coreea de Nord continuă dezvoltarea de rachete și arme nucleare.