Război în Israel. Economia mondială va fi grav afectată din cauza conflictului

Război în Israel. Sursa foto. Twitter

Război în Israel. Economiștii și reprezentanții organizațiilor financiare globale fac estimări, în aceste zile, cu privire la evoluția situației economice. Majoritata sunt de părere că este prea devreme pentru a se pronunța cu privire consecințele conflictului. Evident, spun ei, influențele se vor simți în creșterea prețului la petrol, dar și pe piețele bursiere.

Război în Israel. Reprezentanții organizațiilor financiare sunt rezervați cu privire la evoluția economiei sub presiunea conflictului din Israel. În opinia acestora este prea devreme ca să se pronunțe în legătură cu ce va urma. Noul război în Israel afectează evoluția prețurilor, însă nu se poate spune dacă va influența și nivelul inflației. Acest indicator a crescut în perioada post-pandemie și trebuie ținut sub control. Este opinia lui Agustin Carstens, directorul general al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS). Aceasta este cea mai veche instituţie financiară internaţională şi contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale.

„În mod tradiţional, aceste conflicte afectează preţurile petrolului şi pieţele bursiere, dar este prea devreme să spunem”, a declarat Agustin Carstens.

Oficialul BIS a făcut o serie de comentarii în cadrul unei conferințe pe tema măsurilor luate de băncile centrale. Agustin Carstens a precizat că este nevoie de menținerea unor dobânzi ridicare pentru a contracara inflaţia.

„Trebuie să continuăm cu fermitate înăsprirea politicii monetare”, a mai spus şeful BIS.

Noul război în Israel, declanșat de Hamas făcut peste 1.000 de victime în rândul cetățenilor israelieni. Alte peste 2.000 de persoane au fost rănite, conform bilanțului publicat de armata israeliană.

Sursa foto: EVZ

Război în Israel. FMI monitorizează situația

Reprezentanții Fondului Monetar Internaţional (FMI) au anunțat că monitorizează evoluţia situației din Israel şi Gaza. De asemenea, ei au precizat că este prea devreme pentru a evalua impactul lor economic.

„Suntem profund întristaţi de pierderile de vieţi. Monitorizăm atent această situaţie îngrijorătoare”, a declarat un purtător de cuvânt al FMI.

Cotaţia unciei de aur a urcat luni, în cea de-a treia zi de război, cu 1,1%, la 1.852 dolari. În contextul noului război în Israel, temerile globale pentru risc au dus la o creștere a cererii pentru aur.

Prețurile petrolului au înregistrat, de asemenea, creșteri. Există temeri că lanțurile de aprovizionare cu țiței vor fi blocate. Iar aceasta a avut influențe asupra cotațiilor de la bursele de profil. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol „light sweet crude” a crescut cu 3,28 dolari. Prețul a ajuns la 86,07 dolari.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a urcat cu 3,14 dolari, la 87,72 dolari.

Inflația globală sub presiunea cotațiilor bursiere

Economiștii atrag atenția că aceste creșteri ale cotațiilor vor pune o presiune suplimnetară asupra inflației globale. Investitorii fiind îngrijoraţi că Rezerva Federală a SUA (Fed) va menţine dobânzile ridicate mai mult timp.

Dolarul american s-a apreciat faţă de euro şi lira sterlină, în timp ce monedele mai riscante s-au depreciat. Yenul, un alt refugiu preferat de investitori, s-a apreciat faţă de dolar.

„Evenimentele din weekend au perturbat evident regiunea, investitorii trebuie să reflecteze profund. În cele din urmă, aceste evenimente tind să aibă impact pe termen scurt asupra pieţelor financiare şi, probabil, va fi la fel de această dată. Investitorii ar putea vinde totuşi masiv acţiuni în următoarele zile până când riscurile se diminuează”, a apreciat Kyle Rodda, analist la Capital.com.

Război în Israel. Evoluția burselor

Indicele principal TA-35 al Bursei din Israel a scăzut cu 6,5%, duminică. A fost cel mai sever declin din ultimii trei ani. Moneda țării s-a depreciat cu peste 3% faţă de dolar. Banca Centrală a Israelului a anunţat că va vinde până la 30 de miliarde de dolari pentru a sprijini cursul de schimb al shekelului.

În China pieţele bursiere sunt în scădere, în prima zi după vacanţa de opt zile „Golden Week” (29 septembrie - 6 octombrie). Deschiderea Bursei din Hong Kong a fost amânată până la prânz din cauza efectelor taifunului.

Pieţele bursiere din Coreea de Sud şi Japonia au fost închise luni, în contextul unor sărbători publice.