Live text. Război în Israel, ziua 7. Înțelegere între guvernul de la Ierusalim și SUA. Se creează culoare sigure în Gaza

Live text. Război în Israel, ziua 7.  Înțelegere între guvernul de la Ierusalim și SUA. Se creează culoare sigure în Gaza Sursa foto: Captură video

Premierul israelian și rivalul său Benny Gantz au anunțat, miercuri, "înființarea unui guvern de urgență" pe durata conflictului, în ajunul sosirii secretarului de stat american, Antony Blinken, pentru o vizită de solidaritate.

Updtae 11 - Se creează culoare sigure

Israel și SUA ar fi ajuns la o înțelegere. Se vor crea zone securizate pentru palestinienii din Fâșia Gaza.

Update 10 - Civilii din Gaza au început să plece

Civilii au început să fugă din nordul Fâșiei Gaza. Cu mașinile, în spatele camioanelor, cu căruțe sau chiar pe jos, palestinienii par să fi luat în serios avertismentul israelian că civilii ar trebui să se deplaseze spre sud.

Oamenii și-au luat puținul avut ce nu le-a fost confiscat de Hamas, care deturnează, de ani de zile, ajutoarele occidentale pentru palestinieni, și au plecat. Refugiații cară după ei și oile, măgarii și cămilele pe care le dețin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Update 9 - Manifestații islamiste în tot Orientul Mijlociu, după rugăciunea de vineri

Zeci de mii de musulmani manifestaează, vineri, în Orientul Mijlociu, împotriva atacurilor aeriene israeliene care lovesc Gaza pentru a elimina gruparea teroristă Hamas, care a comis carnagiul de sâmbătă, din Israel.

Din Amman, Iordania, până în capitala Yemenului, Sanaa, musulmanii s-au revărsat în stradă după rugăciunile săptămânale de vineri, înfuriați de loviturile israeliene contra teroriștilor Hamas.

În Beirut, mii de susținători ai celeilalte grupări de teroriști palestinieni, Hezbollah, au fluturat steaguri libaneze și palestiniene, cerând „moarte Israelului”.

Gruparea teroristă din Liban, susținută de Iran, a lansat mai multe atacuri de la invazia teroriștilor Hamas în israel, dar nu a intrat în război efectiv.

Cu toate acestea, secretarul general adjunct al Hezbollah a lansat amenințări la adresa navelor americane și britanice care se îndreaptă spre Marea Mediterană. „Cuirasatele voastre nu ne interesează și declarațiile voastre nu ne sperie”, a spus Naim Kassim, la un miting într-o suburbie din sudul Beirutului.

„Noi, ca Hezbollah, urmărim inamicul și suntem deplin pregătiți. Și, când va fi momentul potrivit să luăm măsuri, o vom face.”

La Bagdad, zeci de mii de persoane s-au adunat în Piața Tahrir din centrul capitalei Irakului pentru protestele convocate de influentul cleric și lider politic șiit Muqtada al-Sadr. „Fie ca această demonstrație să înspăimânteze marele rău, America, care susține terorismul sionist împotriva celor dragi din Palestina”, a spus al-Sadr într-o declarație online.

Update 8 - Forțele de securitate ale Iordaniei au ajuns la confruntări cu iordanienii care încercau să tracă granița spre Israel

Ciocniri violente la granița dintre Iordania și Israel. Sute de iordanieni au forțat trecerea graniței către Israel. Este vorba despre protestatari care vor să meargă ca voluntari alături de teroriștii Hamas, împotriva trupelor israeliene.

Protestatarii de la granița cu Iraelul au cerut autorităților de la Amman să rupă relațiile diplomatice cu Israelul.

Recent, Iordania a interzis mitingurile pro-Hamas la graniță.

În același timp, ambasada israeliană de la Amman a fost evacuată, de frica unor demonstrații în fața clădirii, iar personalul ambasadei s-a întors la Tel Aviv.

În timp ce la graniță au loc confruntările islamiștilor cu forțele de ordine, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, care controlează Ciseiordania, se află la Amman pentru discuții cu Regele Iordaniei, Abdulah al II-lea.

Update 7 - Iohannis, convorbire cu președintele Israelului

Președintele Klaus Iohanns a avut, vineri, la prânz, o convorbire cu președintele Israelului, Isaac Herzog. Convorbirea celor doi șefi de state a avut loc pe fondul atacului teroriștilor Hamas asupra Israelului.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 13 octombrie 2023, o convorbire telefonică cu Președintele Statului Israel, Isaac Herzog.

În cadrul convorbirii, Președintele Klaus Iohannis a condamnat încă o dată atacurile teroriste inacceptabile împotriva Israelului și a exprimat regretul că aceste acte violente s-au soldat cu numeroase victime în rândul civililor nevinovați. Cei doi președinți au exprimat, totodată, profundul regret pentru faptul că printre persoanele care și-au pierdut viața se află și doi cetățeni români.

Președintele României l-a asigurat pe Președintele Statului Israel că țara noastră este pregătită să ofere asistență de urgență în orice moment, dacă va fi necesar. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit Președintelui Isaac Herzog pentru sprijinul oferit de autoritățile israeliene cetățenilor români, în special în ceea ce privește repatrierea, până în prezent, în condiții de siguranță a celor 2162 de cetățeni români.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis omologului său că România se bazează în continuare pe sprijinul valoros al Israelului în ceea ce privește asistența acordată cetățenilor români în aceste vremuri foarte dificile, nu doar pentru Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume”, se arată într-un comunicat al administrației prezidențiale.

Update 6 - Doi români, printre victimele teroriștilor Hamas

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat, vineri, că până în prezent a fost confirmat decesul a două persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Israel.

O persoană, al cărei deces a fost anunțat de autoritățile israeliene pe 9 octombrie 2023, deținea cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel.

O altă persoana, pe care familia a declarat-o dispărută la data de 12 octombrie 2023 și al cărei deces a fost confirmat de autoritățile israeliene la data de 13 octombrie 2023, deținea, de asemenea, și cetățenia română.

„Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiilor și își exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri. De asemenea, reiterează condamnarea fermă a terorismului în toate formele sale de manifestare”, se arată în comunicatul MAE de la București.

Update 5 - Posibil atac terorist în China, contra unui diplomat israelian

Un angajat al ambasadei Israelului de la Beijing a fost atacat, vineri dimineață, în afara complexului ambasadei.

În prezent, diplomatul primește îngrijiri medicale într-un spital din capitala Chinei comuniste.

Potrivit ultimelor informații, angajatul ambasadei Israelului este în prezent în stare stabilă.

O anchetă este în desfășurare, pentru a stabili motivul din spatele atacului, cu suspiciuni îndreptate către un potențial act terorist

Update 4 - Secretarul american al Apărării a ajuns în Israel

Secretarul Apărării din Statele Unite ale Americii, Lloyd Austin, a sosit în Israel în dimineața zilei de vineri, pentru o scurtă vizită prin care să-și exprime solidaritatea față de războiul dus de israelieni contra terorismului palestinian.

Lloyd Austin se va întâlni, în cursul acestei scurte vizite, cu ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant.

Vizita vine după ce SUA au trimis importante ajutoare militare Israelului, iar cel mai mare portavion american a fost plasat în largul coastelor acestei țări.

Update 3 - IDF anunță că a lovit 750 de ținte Hamas

Armata Israelului (IDF) anunță că a lovit vineri 750 de ținte militare în cursul acestei nopți. Printre acestea se află tuneluri subterane ale teroriștilor Hamas, ansambluri și posturi militare, reședințe ale unor conducători teroriști utilizate ca centre de comandă militară, depozite de armament, camere de comunicații și teroriști de rang înalt.

„Zeci de avioane de luptă au lovit numeroase ținte militare ale Hamas în Fâșia Gaza, inclusiv 12 mijloace militare Hamas, fiecare situată într-o clădire cu mai multe etaje, folosită de Hamas în scopuri teroriste”, se arată într-un comunicat.

„În paralel, soldații IDF dintr-o unitate specială au vizat trei agenți Hamas specializați în tir de mortiere în Fâșia Gaza, într-un centru de comandă militară din orașul Gaza, din care au fost lansate obuze de mortar către teritoriul israelian”.

Update 2 - Blinken se întâlnește cu Abbas și regele Abdullah

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat în Iordania, joi seară, unde este de așteptat să se întâlnească cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și cu regele iordanian Abdullah.

Vizita lui Blinken va avea loc la o zi după ce acesta a vizitat Israelul, s-a întâlnit cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și a oferit sprijin neechivoc pentru continuarea atacurilor IDF în Fâșia Gaza.

Americanii lucrează pentru eliberarea răpiților deținuți de teroriștii Hamas.

Următoarea oprire a lui Blinken în vizita sa în Orientul Mijlociu va fi în Qatar, care este, de asemenea, implicat în discuțiile pentru eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza și este considerat un jucător cheie împotriva Hamas în problema răpiților.

Update - Scandal cu ONU în jurul ordinului de evacuare emis de IDF pentru nordul Fâșiei Gaza

Armata israeliană (IDF) le-a cerut palestinienilor din nordul Fâșiei Gaza să părăsească zona și să se mute în altă parte, în contextul în care este așteptată o operațiune terestră pentru eliminarea zonelor din care teroriștii Hamas atacă Israelul.

Avertismentul era ca toți locuitorii aflați la nord de Wadi Gaza, o localitate care se află în centrul Fâșiei Gaza, să se mute în sudul teritoriului în următoarele 24 de ore.

Reacția ONU

Un purtător de cuvânt al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a declarat că cererea vizează peste un milion de oameni, adică circa jumătate din populația din Fâșia Gaza. El a adăugat că ONU a făcut un apel ferm ca ordinul să fie anulat.

„ONU consideră imposibil ca o asemenea mișcare să aibă loc fără consecințe umanitare devastatoare”, a spus Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU. El și-a exprimat opinia că acest ordin ar putea „transforma ceea ce este deja o tragedie într-o situație dezastruoasă”.

Dujarric a adăugat că avertismentul IDF se aplică inclusiv personalului ONU și celor care se adăpostesc în facilitățile ONU.

Israel: Răspunsul ONU este o rușine!

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a criticat apelul ONU către IDF de a anula directiva adresată locuitorilor din Fâșia Gaza de a evacua din nordul teritoriului.

„Răspunsul ONU la avertismentul timpuriu al Israelului adresat locuitorilor din Gaza este o rușine! De mulți ani, Națiunile Unite a închis ochii la înarmarea Hamas și la utilizarea populației civile și a infrastructurii civile din Fâșia Gaza ca adăpost pentru armele și crimele sale.

Acum, în loc să fie alături de Israel, ai cărui cetățeni au fost măcelăriți de teroriștii Hamas, și care încearcă să minimizeze suferința celor care nu sunt implicați, ține predici Israelului. ONU ar trebui să se concentreze acum pe returnarea răpiților, condamnând Hamas și susținând dreptul Israelului de a se apăra”, a declarat Erdan.

Hamas îndeamnă oamenii să nu plece

Un oficial al mișcării teroriste Hamas a calificat avertismentul de evacuare emis de IDF drept „propagandă”.

Mai mult, el le-a cerut locuitorilor din Fâșia Gaza „să nu țină cont de propaganda ordinelor de evacuare ale IDF”.

Declarația liderului grupării teroriste a venit după ce ONU a avertizat că armata israeliană a ordonat tuturor locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza să se evacueze spre sud în termen de 24 de ore.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat miercuri, 11 octombrie, să "distrugă" mișcarea palestiniană Hamas, responsabilă pentru cel mai mortal atac din istoria statului Israel. În a șasea zi a războiului care a făcut deja mii de morți, au continuat loviturile nocturne israeliene pe teritoriul palestinian de unde au fost lansate mai multe salve de rachete spre sudul Israelului.

"Fiecare membru al Hamas este un om mort", a spus domnul Netanyahu în timpul unui prim discurs solemn comun cu membrii cabinetului său de război. "Hamas este Daesh [acronim arab pentru organizația Statul Islamic] și îl vom zdrobi și îl vom distruge așa cum lumea a distrus Daesh", a adăugat el după ce a descris atacul drept o "sălbăticie" nemaivăzută de la Shoah.

Războiul din Israel. Au fost mobilizați 300.000 de rezerviști

Armata a raportat 1.200 de morți în Israel, majoritatea civili. În Fâșia Gaza, cel puțin 1.200 de oameni, inclusiv mulți civili, au fost uciși în raidurile aeriene israeliene de represalii, potrivit autorităților locale.

Israelul a mobilizat 300.000 de rezerviști și a desfășurat zeci de mii de soldaţi în jurul Fâșiei Gaza, stârnind temeri de un atac la sol asupra teritoriului palestinian, scrie lemonde.fr.

La nivel politic, după luni de diviziuni, Benjamin Netanyahu și rivalul său Benny Gantz au anunțat, miercuri, "înființarea unui guvern de urgență și a unui cabinet de război" pe durata conflictului cu Hamas. Cabinetul de război va fi format din cei doi lideri și ministrul Apărării, Yoav Gallant. Domnul Gantz, fost șef al armatei, în special în timpul războiului de cincizeci de zile din Gaza împotriva Hamas în 2014, a fost ministru al Apărării între 2020 și 2022.

Război în Israel. Armata israeliană a atacat teritoriul libanez. Video

Israel. Sursa foto: https://www.cnbctv18.com/

Comunicatul precizează că cinci membri ai partidului lui Gantz vor fi numiți miniștri fără portofoliu și un loc în cabinetul de securitate va fi păstrat celuilalt lider al opoziției, Yaïr Lapid, fost prim-ministru și șef al partidului centrist Yesh Atid.

Biden: "Puteți conta pe mine, aici și în străinătate"

Acest anunț suspendă până la noi ordine proiectul de reformă a justiției care a divizat țara de la începutul anului imediat după formarea guvernului lui Netanyahu cu sprijinul extremei drepte și al grupurilor evreiești ultra-ortodoxe.

Mai mult, anunțul a venit în ajunul sosirii, joi, în Israel a secretarului de stat american, Antony Blinken, pentru o vizită de solidaritate și, în timp ce Statele Unite au declarat că sunt gata "dacă este necesar" să desfășoare un al doilea portavion în scop de descurajare.

"Puteți conta pe mine, aici și în străinătate", a ținut să dea asigurări Joe Biden, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții comunității evreiești din Statele Unite. Președintele american și-a exprimat energic sprijinul pentru Israel și și-a exprimat încă o dată indignarea după ofensiva grupării islamiste palestiniene, numind-o "cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust".

Se înmulțesc poveștile înfiorătoare

Joe Biden a reafirmat dreptul Israelului de a răspunde la atacul Hamas. Dar acest răspuns trebuie efectuat în conformitate cu "legile războiului", a solicitat președintele american. "Este cu adevărat important ca Israelul, cu toată mânia și frustrarea (...) care există, să acționeze conform legilor războiului", a spus el.

Atacul Hamas a provocat stupoare în Israel, unde se înmulțesc poveștile înfiorătoare ale martorilor și supraviețuitorilor. Mai multe instituții media au putut accesa kibbutzul Beeri, la mai puțin de cinci kilometri de granița cu Fâșia Gaza. La intrare, un morman de cadavre mai mărturiseau, miercuri, amploarea atacului din interiorul satului: din 1.200 de locuitori ai localității, peste o sută au fost uciși, potrivit armatei.

De asemenea, este în creștere îngrijorarea cu privire la soarta persoanelor răpite de Hamas. Miercuri seara, într-un comunicat, mișcarea islamistă a susținut că a eliberat o femeie israeliană și pe cei doi copii ai săi, cu un videoclip de susținere, dar presa israeliană a catalogat imediat această înregistrare drept farsă. (Traducerea - Rador)