Război în Israel, ziua 337. Armata israeliană s-a retras din nordul Cisiordaniei

Sursă foto: facebook.com/idfonline

Război în Israel, ziua 337.  Forțele israeliene au părăsit orașul Jenin și tabăra de refugiați adiacente, lăsând în urma lor un peisaj devastat, cu clădiri și infrastructuri distruse în urma uneia dintre cele mai extinse operațiuni de securitate din ultimele luni în Cisiordania ocupată, conform raportărilor Reuters.

Armata israeliană s-a retras din nordul Cisiordaniei

Război în Israel, ziua 337.  În dimineața zilei de vineri, locuitorii din Jenin au început curățarea dărâmăturilor și a molozului rămase după operațiunea israeliană masivă. Aceasta a implicat sute de soldați și polițiști, sprijiniți de elicoptere și drone, care au patrulat în oraș, în tabăra de refugiați din apropiere și în satele din jur.

Operațiunea, care a durat zece zile, a dus la strămutarea a mii de locuitori și la confruntări intense între trupele israeliene și militanți palestinieni aparținând facțiunilor Hamas, Jihadul Islamic și Fatah. Samaher Abu Nassa, un locuitor local, a descris distrugerile provocate: „Când au intrat, au folosit buldozere și au început să distrugă totul. Nu au lăsat nimic întreg.”

În urma acestor acțiuni, serviciile de apă și electricitate au fost întrerupte, iar aproximativ 20 km de șosea au fost distruși de buldozerele israeliene. Armata a justificat această tactică ca fiind necesară pentru neutralizarea bombelor de pe marginea drumului, dar aceasta a avut și un impact devastator asupra centrului orașului.

Ministerul de Externe palestinian a acuzat Israelul de extinderea distrugerilor din Fâșia Gaza către Cisiordania ocupată, indicând orașele Jenin și Tulkram, precum și taberele de refugiați din aceste zone. În timpul operațiunii, 21 de palestinieni au fost uciși, inclusiv civili neimplicați în lupte, printre care o fată de 16 ani, care a fost împușcată de un lunetist în timp ce privea pe fereastră.

IDF. Sursa foto: X

Nu mai este loc în închisorile din Israel

Război în Israel, ziua 337.  IDF și agenția de securitate Shin Bet au anulat nouă operațiuni de arestare în Cisiordania în ultimele două zile din cauza lipsei de capacitate în închisorile israeliene pentru a procesa suspecții de securitate palestinieni, relatează Channel 12.

„Eșecul ministrului [Itamar] Ben Gvir, care este responsabil pentru securitatea națională, de a aborda problema spațiului din închisori, pune în pericol securitatea națională și nu va dura mult până când va costa vieți omenești”, a declarat rețeaua citând o sursă de securitate.

Problema este actuală de la masacrul comis de Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului și de la războiul care a urmat în Gaza, Shin Bet plângându-se în mod repetat că a fost forțat să trimită prizonieri înapoi în Fâșie din cauza lipsei de spațiu în închisori.

Armata israeliană a declarat la începutul zilei că, în cursul săptămânii trecute, trupele au ucis peste 35 de oameni înarmați în Cisiordania și au reținut aproximativ 45 în cadrul unei operațiuni în zonele Jenin, Tulkarem și Far'a. Operațiunea urmărește să dezmembreze rețelele teroriste ale Hamas și Jihadului Islamic Palestinian în nordul Cisiordaniei.

Război în Israel, ziua 337. Un document al Hamas detaliază tacticile de creștere a presiunii asupra Israelului și de amânare a negocierilor privind ostaticii

Un document recent al Hamas, citat de un ziar german, dezvăluie detalii despre campania de război psihologic desfășurată de gruparea teroristă de la răpirea a 251 de ostatici, majoritatea civili, în timpul masacrului din 7 octombrie din sudul Israelului.

Citând documentul, tabloidul Bild raportează că Hamas abuzează de ostaticii reținuți în Gaza pentru a-și îmbunătăți poziția în negocierile cu Israelul privind încetarea focului și, în cele din urmă, pentru a-și recupera capacitățile militare distruse în timpul războiului în curs.

Documentul Hamas, care ar fi fost redactat în primăvara anului 2024, ar fi fost aprobat personal de liderul grupării teroriste, Yahya Sinwar, fiind găsit pe computerul acestuia. Nu sunt oferite detalii cu privire la modul în care acesta a fost transmis publicației germane.

„Continuați să exercitați presiuni psihologice asupra familiilor prizonierilor, atât acum, cât și în timpul primei faze (a încetării focului), astfel încât presiunea publică asupra guvernului inamic să crească”, ar spune documentul Hamas.

Începând cu 7 octombrie, gruparea teroristă a difuzat în mod regulat videoclipuri cu ostaticii criticând guvernul premierului Benjamin Netanyahu și implorându-l pe acesta să obțină eliberarea lor.

„În timpul negocierilor pentru faza a doua, Hamas va permite Crucii Roșii să viziteze unii dintre prizonieri, ca un gest de bunăvoință și pentru a transmite mesaje rudelor acestora”, se arată în documentul citat de Times of Israel.