Război în Israel, ziua 295. Forțele israeliene pregătesc ofensiva decisivă împotriva Hezbollah

Sursa foto: IDF/Platforma X

Generalul Ori Gordin a anunțat vineri că forțele israeliene din nordul țării se pregătesc pentru o ofensivă decisivă împotriva Hezbollah din Liban, conform AFP. De asemenea, Forțele Aeriene Israeliene au efectuat lovituri asupra a 45 de ținte Hamas în toată Fâșia Gaza.

Hezbollah lovește barăcile israeliene din Înălțimile Golan

Luptătorii miliției șiite Hezbollah au tras cu rachete asupra pozițiilor trupelor israeliene din regiunea Shebaa, la poalele Înălțimilor Golan, se arată într-o declarație a islamiștilor postată pe canalul Telegram.

„Unitățile de rezistență islamică au tras cu mai multe lansatoare de rachete asupra unei concentrări de forțe inamice și echipamente militare din apropierea cazărmii Zybdin”, se arată în text: „Inamicul a suferit pierderi”.

O altă operațiune după-amiază a fost efectuată împotriva postului de comandă și a cazărmii de pe dealul Kfar Shuba, trăgând în ei cu lansatoare Katiușa.

Artileria israeliană a răspuns prin bombardarea periferiei așezărilor Rashaya al-Fukhar și al-Khabbariya, unde se află punctele de tragere ale Hezbollah.

Anterior, Forțele Aeriene Israeliene au atacat un avanpost al miliției șiite din Markab, unde una dintre case a fost distrusă, un luptător a fost ucis și încă doi au fost transportați la spital cu răni.

Totodată, Forțele de Apărare Israelului au raportat „interceptarea cu succes” a unei rachete trase din Liban de sistemul de apărare aeriană al țării.

Generalul Ori Gordin a anunțat vineri că forțele israeliene din nordul țării se pregătesc pentru o ofensivă decisivă împotriva Hezbollah din Liban, conform AFP.

Conform unui bilanț realizat de AFP, cel puțin 523 de libanezi și-au pierdut viața începând cu 8 octombrie, majoritatea fiind combatanți Hezbollah. Printre victime se numără și 104 civili, detaliu omis de generalul Gordin. În același timp, în nordul Israelului, 18 militari și 13 civili evrei au fost uciși.

Israelul susține că a atacat 45 de ținte în Gaza în 24 de ore

În ultimele 24 de ore, Forțele Aeriene Israeliene au efectuat lovituri asupra a 45 de ținte Hamas în toată Fâșia Gaza a relatat serviciul de presă al armatei. Printre țintele atacate, armata a enumerat „echipe teroriste, tuneluri, instalații militare”, precum și „două lansatoare de rachete care au fost folosite pentru a ataca Beersheba”.

Unitățile terestre ale armatei israeliene continuă să opereze în zonele orașelor Rafah și Khan Yunis din partea de sud a enclavei palestiniene, arată serrviciul de presă. În special, în timpul „operațiunii combinate” care a început pe 22 iulie în zona Khan Yunis, „Forțele de Apărare Israelului (IDF) care operează împotriva infrastructurii teroriste și a militanților” au ucis „aproximativ 100 de teroriști în timpul bătăliilor, inclusiv șapte detașamente teroriste care au tras cu mortiere asupra personalului militar, în timpul luptelor din zonă”, arată un comunicat al IDF.

Tunel Hamas lung de un km, distrus de armata Israelului

În zona Rafah, forțele aeriene israeliene „au distrus doi teroriști înarmați”, după care un atac aerian a eliminat „un alt terorist care a luat arma unuia dintre teroriștii distruși”, a continuat departamentul armatei. În plus, „trupele au descoperit tuneluri și arme, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune și explozibili”, în Tell es-Sultan, la vest de Rafah, unde armata a început o operațiune în urmă cu o săptămână, a adăugat serviciul de presă.

Forțele de Apărare Israelului au raportat distrugerea unui tunel Hamas în nordul Fâșiei Gaza.

Potrivit serviciului de presă al armatei, intrarea în tunel, care are o lungime de 1 km, era situată într-o zonă rezidențială a orașului Beit Lahiya, în nordul enclavei palestiniene. „Trupele au găsit arme, rachete antitanc, o rețea electrică, precum și echipamente și provizii pentru o ședere pe termen lung în adăpostul din tunel”, a menționat serviciul de presă.

În plus, „în timpul unui raid în Beit Hanoun (un oraș din nord-estul Fâșiei Gaza) într-o zonă care a fost folosită de Hamas pentru a efectua atacuri asupra personalului militar, soldații au distrus poziții de tragere, arme antitanc, obiecte pline cu explozibili, precum și clădiri ale teroriștilor”.

Mănăstirea Sfântul Ilarion din Gaza pe lista Patrimoniului Mondial în pericol

UNESCO a adăugat Mănăstirea Sfântul Ilarion din Palestina pe Lista patrimoniului mondial în pericol. Decizia corespunzătoare a fost luată la cea de-a 46-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial al organizației, care a avut loc în capitala Indiei.

Participanții la sesiune au considerat candidatura acestui obiect pentru includerea pe listă în mod urgent și simplificat, ținând cont de operațiunile militare curente din regiune. Potrivit deciziei UNESCO, situl va fi considerat pe cale de dispariție până la 1 decembrie 2025.

Mănăstirea Sfântul Ilarion este situată pe situl arheologic Tell Umm el-Amr din Fâșia Gaza. Aceasta este o veche mănăstire creștină fondată în secolul al IV-lea. Complexul era alcătuit din biserici, complexe rezidențiale și de băi și o criptă extinsă. După cutremurul din secolul al VII-lea, situl a fost abandonat și a atras atenția arheologilor și cercetătorilor abia în 1999.

Potrivit autorităților din Gaza, Mănăstirea Sf. Ilarion avea mare nevoie de conservare în 2016. Eforturile actuale de conservare sunt complicate de conflictele din regiune, precum și de lipsa materialelor și echipamentelor necesare pentru săpături.

În decembrie 2023, UNESCO a acordat mănăstirii statutul de sit sub „protecție temporară îmbunătățită”. În ianuarie 2024, Al Jazeera a raportat că mănăstirea a fost unul dintre cele 195 de situri de patrimoniu cultural care au fost deteriorate sau distruse de la începutul conflictului Israelului cu mișcarea palestiniană Hamas.

Reduceri ale rațiilor pentru familiile din Gaza

Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM) a declarat că va trebui să reducă rațiile pentru familiile din Fâșia Gaza.

„PAM este forțat să reducă rațiile pentru familii pentru a oferi mai multă hrană noilor strămutați”, se precizează într-un mesaj postat pe pagina X a WFP (fostă Twitter). Aprovizionarea cu alimente și ajutor umanitar în centrul și sudul Gazei sunt extrem de limitate, iar proviziile de alimente practic nu ajung în enclavă.

Pe 26 iunie, ONU WFP a declarat într-un raport că 2,15 milioane de civili din Fâșia Gaza se vor confrunta cu o penurie severă de alimente în următoarele câteva luni. Potrivit organizației, pentru 495 de mii de oameni, lipsa alimentelor „va fi catastrofală”.