Război în Israel ziua 262. Netanyahu, nemulțumit de „scăderea drastică” a livrărilor de arme din SUA

Război în Israel ziua 262. Netanyahu, nemulțumit de „scăderea drastică” a livrărilor de arme din SUA Sursa foto: Colaj EVZ

Război în Israel. Benjamin Netanyahu a declarat că decizia SUA de a încetini livrările de arme va putea avea consecințe grave pentru armata sa. Premierul speră că acestă problemă se va rezolva „în viitorul apropiat.

Război în Israel ziua 262. Netanyahu vrea cât mai repede arme din SUA

Benjamin Netanyahu avertizează că această încetinire a livrărilor de arme din partea Statelor Unite pune în pericol armata țării sale deoarece atacurile sunt tot mai intense. Duminică, avioanele de luptă israeliene au doborât o drone care care se îndreptau spre Israel din direcția estică.

Așa stând lucrurile, Netanyahu spune că „situaţia de bază nu s-a schimbat”. Din acest motiv speră ca SUA să nu întârzie livrările de arme deoarece armata are nevoie de ele.

În acest context, ministrul Apărării Yoav Gallant a plecat la Washington pentru o întâlnire pe care el o numește „critică pentru viitorul războiului”, deoarece țara sa are nevoie cât mai repede de arme.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În urmă cu aproximativ patru luni a avut loc o scădere dramatică a livrărilor de armament din Statele Unite către Israel. Timp de mai multe săptămâni am făcut apel la prietenii noştri americani să accelereze livrările” a mai declarat Netanyahu.

Premierul, dispus să fie supus unor atacuri personale

Benjamin Netanyahu a scris pe platforma X, fostă Twitter, că este „dispus să fie supus unor atacuri personale atât timp cât Israelul primeşte muniţia de care are nevoie din partea Statelor Unite”.

„Am făcut-o în discuţii cu ranguri superioare, şi la toate nivelurile, şi vreau să subliniez: am făcut-o în camerele de oaspeţi”, a spus preşedintele într-o aluzie clară la discuţiile cu uşile închise.

„Am primit tot felul de explicaţii, dar situaţia de bază nu s-a schimbat. Unele elemente au venit puţin câte puţin, dar marea masă de armament a fost lăsată în urmă”, a spus el.

„În lumina a ceea ce am auzit în ultimele zile, sper şi cred că această problemă va fi rezolvată în viitorul apropiat”, a declarat Netanyahu în reuniunea cu miniştrii guvernului său.

Război în Israel. Ce spun americanii despre acest blocaj

SUA au declarat că „nu ştiu la ce blocaje se referă”. Mai mult au  spus că „singurul transport care a fost oprit a fost cel de 3 500 de bombe în luna mai”. Decizia a fost luată „din cauza unei posibile utilizări în zone dens populate, precum oraşul Rafah”.

Potrivit CNN, „pachetul conținea 1.800 de bombe cu o greutate de 907 kilograme şi 1.700 de bombe cu o greutate 226 de kilograme”.

În acest contrext, Blinken a declarat. „Din prima zi am încercat să facem presiuni asupra Israelului să facă tot posibilul pentru a evita victimele civile - fără a încerca să justifice orice atac aerian, ceea ce este extrem de dificil”, spune el, potrivit imesofisrael.com.