Război în Israel, ziua 220. Israelul ignoră avertismentele SUA. Ofensiva în Rafah, tot mai aproape

Război în Israel, ziua 220. Israelul ignoră avertismentele SUA. Ofensiva în Rafah, tot mai aproape Un nou punct de trecere pentru ajutoarele umanitare care merg în Fâșia Gaza. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Război în Israel, ziua 220. Forțele militare israeliene (IDF) au anunțat deschiderea unei noi treceri pentru ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Acțiunea are loc în coordonare cu Statele Unite ale Americii.

Război în Israel, ziua 220. Ajutor umanitar în Fâșia Gaza

Armata israeliană a ordonat sâmbătă evacuarea imediată a mai multor cartiere din Rafah:

„În conformitate cu directiva guvernului Israelului și în coordonare cu guvernul Statelor Unite ale Americii, a fost deschis punctul de trecere Western Erez în zona de nord a Fâșiei Gaza pentru transferul de ajutor umanitar către locuitorii din Fâșia Gaza", au precizat israelienii în comunicatul de duminică.

Acest lucru a avut loc în contextul în care armata israeliană a ordonat sâmbătă evacuarea imediată a mai multor cartiere din Rafah. Armata israeliană și-a intensificat operațiunile înaintea unei ofensive terestre. Aproximativ 300.000 de persoane au fugit deja din orașul din sudul Gazei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Război în Israel

La punctele de trecere din sudul Fâșiei Gaza nu au mai ajuns ajutoare de trei zile

Egiptul a declarat sâmbătă că nu va coordona intrarea ajutoarelor de la punctul de trecere Rafah, invocând probleme de securitate.

Oficialii americani continuă să avertizeze împotriva invaziei de la Rafah - chiar dacă Israelul merge înainte.

Înalți oficiali americani au lansat duminică avertismente dure împotriva unei invazii israeliene la Rafah. Ei au precizat că o ofensivă terestră majoră în orașul din sudul Fâșiei Gaza ar duce la numeroase victime în rândul civililor.

Semnalul de alarmă a fost dat de secretarul de stat american Antony Blinken și de consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Război în Israel

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a transmis un ultimatum

Joe Biden a amenințat că o invazie israeliană a Rafahului l-ar determina să întrerupă anumite transferuri de arme.

Atât Blinken, cât și Sullivan au declarat că Biden a luat această hotărâre pentru că nu a vrut ca armele americane să fie folosite în ceea ce el estima că ar fi o operațiune sângeroasă. În același timp, ei au încercat să respingă afirmațiile republicanilor și ale democraților pro-Israel că Biden lasă Israelul să se descurce singur.

Vorbind la CBS, Blinken a declarat că SUA consideră că Israelul a ucis mai mulți civili decât teroriștii Hamas. Și a spus că țara trebuie să facă mai mult pentru a atenua numărul de morți civile.