Război în Israel, ziua 213. Guvernul israelian a votat, duminică, în unanimitate, oprirea operaţiunii reţelei de televiziune din Qatar, Al Jazeera, în interiorul graniţelor Israelului. Oprirea difuzării postului Al Jazeera TV se va menţine în vigoare atâta timp cât războiul dintre Israel şi Hamas continuă. Autoritățile din Israel consideră că Al Jazeera este un post terorist și un adevărat pericol pentru cetățeni.
Război în Israel, ziua 213. Al Jazeera a fost închis
Ministrul israelian al Comunicaţiilor, Shlomo Karhi, a declarat pe X că a „semnat imediat ordonanţa împotriva Al-Jazeera”, care „intră în vigoare imediat”. El a adăugat că s-a asigurat că Al-Jazeera „nu mai poate opera din Israel” şi a acuzat canalul că „ameninţă securitatea” ţării.
Karhi a ordonat și confiscarea echipamentelor de emisie ale Al Jazeera „folosite pentru a furniza conţinutul canalului”, inclusiv echipamente de editare, camere, microfoane, servere şi laptopuri, precum şi echipamente de transmisie wireless şi câteva telefoane mobile.
Al Jazeera respinge acuzațiile
Israelul are de mult timp o relaţie dificilă cu Al Jazeera, pe care o acuză de părtinire împotriva sa şi de colaborare cu Hamas. Reţeaua cu sediul în Qatar a respins în mod repetat acuzaţiile.
Al Jazeera este una dintre puţinele instituţii media internaţionale care a rămas în Gaza pe toată durata războiului, difuzând scene sângeroase de atacuri aeriene. Postul a denigrat Israelul de nenumărate ori.
Luna trecută, Netanyahu declarase că va „acţiona imediat pentru a opri” operaţiunile Al Jazeera în Israel, după ce parlamentul israelian a aprobat o lege care acordă miniştrilor de rang înalt puterea de a închide reţelele de ştiri străine considerate un risc de securitate. Pe 5 mai a reușit să închide postul.
„Al Jazeera a dăunat securităţii Israelului, a participat activ la masacrul din 7 octombrie şi a incitat împotriva soldaţilor israelieni”, postase Netanyahu pe X.
Benjamin Netanyahu a respins cererile Hamas
Premierul Benjamin Netanyahu a respins duminică cererile Hamas de a pune capăt războiului din Fâşia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor. „Dar, în timp ce Israelul a dat dovadă de disponibilitate, Hamas rămâne înrădăcinat în poziţiile sale extreme, în primul rând, în cererea de a îndepărta toate forţele noastre din Fâşia Gaza, de a pune capăt războiului şi de a lăsa Hamas la putere”, a spus Netanyahu.
„Israelul nu poate accepta aceasta. Hamas ar fi capabil să-şi îndeplinească promisiunea de a efectua din nou şi din nou şi din nou masacre, violuri şi răpiri”, a insistat el. „Nu suntem pregătiţi să acceptăm o situaţie în care batalioanele Hamas îşi părăsesc adăposturile, preiau controlul asupra Fâşiei Gaza, îşi reconstruiesc infrastructura militară şi ameninţă cetăţenii israelieni din nou în comunităţile adiacente”, a spus premierul israelian.
La Cairo, lideri ai Hamas au avut o a doua zi de negocieri cu mediatorii egipteni şi din Qatar, privind instituirea unui armistiţiu, dar nu s-a făcut niciun progres.