Război în Israel, ziua 210. Netanyahu insistă pentru ofensivă în orașul Rafah
- Emanuel Nițulescu
- 3 mai 2024, 06:45
gazaPrim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi, în timpul unei întâlniri cu supravieţuitorii Holocaustului, că evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra. Netanyahu spune că inamicii Israelului ar trebui învinși inclusiv în orașul Rafah, unde s-au refugiat numeroși civili palestinieni care au fugit de război.
Netanyahu spune că nimeni nu-i va proteja pe evrei
Declarația premierului israelian cu privire la „singurătatea” nației sale în fața agresiunilor vine în momentul în care tot mai multe voci se ridică împotriva războiului dus de Israel în Fâşia Gaza, informează AFP. Războiul devastator lansat de Israel în Fâşia Gaza, pornit ca represalii la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului israelian, suscită din ce în ce mai multe critici la nivel mondial.
"Dacă trebuie să ne apărăm singuri, ne vom apăra singuri. Dacă este posibil să mobilizezi 'gentili' (ne-evrei), este bine. Însă dacă noi nu ne vom proteja singuri, nimeni nu ne va proteja", a spus Netanyahu.
El a exprimat aceste opinii în timpul întâlnirii cu supravieţuitorii genocidului nazist, care duminică vor fi prezenți la memorialul Holocaustului, Yad Vashem și la ceremoniile de Yom HaShoah, Ziua anuală de comemorare a Holocaustului.
Netanyahu se confruntă cu opoziția SUA
Premierul Netanyahu nu a rămas dator cu criticile, nici în ceea ce privește mişcarea studenţească de solidaritate cu palestinienii, în campusurile americane.
Prim ministrul israelian a denunţat săptămâna trecută manifestaţiile anti-războiul din Gaza, caracterizându-le drept "oribile", iar pe manifestanți i-a numit "hoarde antisemite" care "îndeamnă la distrugerea Israelului" şi "atacă studenţi şi profesori evrei".
fasia gazagaza
Netanyahu se confruntă însă cu mult mai importanta opoziţie internaţională afişată faţă de intenţia sa declarată de a porni o ofensivă de amploare asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza. În rândurile oponenților la declanșarea unei astfel de acțiuni se numără și SUA, aliatul istoric al Israelului. Oraşul Rafah a devenit refugiu pentru un milion şi jumătate de palestinieni, majoritatea dintre aceștia ajunși aici chiar în urma apelurilor armatei israeliene de a pleca din calea războiului.
Înaltul oficial israelian consideră această ofensivă ca indispensabilă pentru "anihilarea totală" a Hamas.
"Vom face tot ce este necesar pentru a câştiga şi a-i învinge pe inamicii noştri, inclusiv la Rafah", a mai spus Netanyahu joi.
ONU şi numeroase ţări avertizează însă că o ofensivă isareliană în Rafah ar fi, de fapt, un adevărat măcel la care ar fi supuși mare parte din civilii palestinieni.
Isaac Herzog acuză resurgenţa antisemitismului
Mai devreme joi, preşedintele israelian Isaac Herzog a denunţat o "terifiantă resurgenţă a antisemitismului" în lume şi mai ales în SUA, unde, potrivit lui, "universităţi reputate, centre istorice ale culturii şi educaţiei", sunt "contaminate de ură şi de antisemitism".
În aceste campusuri americane, "noi vedem cu oroare cum atrocităţile din 7 octombrie împotriva Israelului sunt celebrate şi justificate", a continuat Herzog, cu referire la atacul fără precedent al Hamas împotriva Israelului.