Război în Israel, ziua 182. SUA schimbă politica față de Israel. Biden nemulțumit de Netanyahu

Război în Israel, ziua 182. SUA schimbă politica față de Israel. Biden nemulțumit de Netanyahu Sursa foto: X (Twitter)

Război în Israel, ziua 182. Președintele american Joe Biden a transmis un mesaj premierului israelian, Benjamin Netanyahu, cerându-i să ordone o încetare a focului.

Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut o conversație telefonică. În cursul discuției, preşedintele american a evocat posibilitatea de a condiţiona sprijinul american pentru Israel.

Război în Israel, ziua 182. Biden cere încetarea focului

Cei doi lideri au avut o convorbire telefonică în cursul căreia preşedintele american a evocat posibilitatea de a condiţiona sprijinul american pentru Israel. El și-a exprimat nemulțumirea faţă de aliatul său, conform unui purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează AFP.

Joe Biden, un susținător ferm al Israelului până în prezent, a cerut o încetare imediată a focului. El a luat o poziție fermă după ce  șapte lucrători din domeniul ajutorului alimentar au murit într-un atac israelian.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Da, există o nemulţumire în creştere”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Oficialul american a fost întrebat despre starea de spirit a preşedintelui Joe Biden. Aceasta în condițiile în care premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a reacţionat la apelurile de a pune capăt catastrofei umanitare din Gaza. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat să detalieze ce schimbări specifice va face SUA în politica sa față de Israel și Gaza.

 

Statele Unite cer Israelului ajutoar urgent pentru Gaza

Statele Unite au cerut joi Israelului să permită o „creştere spectaculoasă” a ajutorului umanitar pentru Fâşia Gaza. Oficialii americani au precizat că doresc să vadă măsuri concrete „în următoarele ore şi zile”.

„Ceea ce aşteptăm şi sperăm să vedem în orele şi zilele următoare este o creştere semnificativă a ajutorului umanitar, deschiderea de noi puncte de trecere şi o reducere a violenţei împotriva civililor şi cu siguranţă a lucrătorilor umanitari”, a subliniat John Kirby.

În urma discuției, Joe Biden „a precizat că politica SUA cu privire la Gaza va fi determinată de evaluarea noastră a acțiunii imediate a Israelului asupra acestor pași”, a spus Casa Albă într-un comunicat. Declarația a reflectat o schimbare bruscă a tonului și impunerrea unor obligații care condiționează sprijinul acordat de SUA.

Biden a susținut cu fermitate Israelul, chiar și atunci când alte guverne occidentale au încercat să pună mai multă presiune. Guvernele din întreaga lume au condamnat atacul israelian asupra lucrătorilor umanitari străini în Gaza. Israelul a afirmat că este vorba despre o greșeală a armatei și că a demarat o anchetă asupra împrejurărilor.

Război în Israel Ziua 182. Ryanair reia zborurile spre Tel Aviv

Compania aeriana Ryanair reia zborurile către și dinspre Israel. Reprezentanții companiei aeriene low-cost au anunțat că reluarea curselor va începe din 3 iunie. Astfel vor fi reluate cursele către Tel Aviv. Vor fi efectuate nu mai puțin de 40 de curse săptămânale, spun responsabilii companiei europene.

S-a decis acest lucru în urma redeschiderii unui terminal la principala poartă internațională din Israel, scrie Reuters

Ryanair este cea mai mare companie aeriană din Europa în privința numărului de pasageri. Compania a anunțat că a fost nevoită să anuleze aproape 950 de zboruri în luna martie din cauza războiului dintre Israel și Hamas, din Fâșia Gaza.

Camp Laskov, Israel - November 12, 2014: Female soldiers of the IDF stand in formation at a military ceremony. The ceremony is to commemorate the end of their training in officer training school.

Armata israliană sporește apărarea

Armata israeliană a suspendat joi permisiile pentru militarii din toate unităţile de luptă, din cauza îngrijorării legate de o posibilă escaladare a violenţelor, după ce uciderea unor generali iranieni la Damasc în această săptămână, a atras ameninţări de represalii din partea Teheranului, relatează Reuters.

„În conformitate cu evaluarea situaţiei, s-a decis că se va întrerupe temporar concediul pentru toate unităţile de luptă ale IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) (…) IDF se află în război, iar desfăşurarea forţelor este în continuă evaluare în funcţie de necesităţi”, a precizat armata într-un comunicat.

Miercuri, armata a anunţat că a chemat rezervişti pentru a spori apărarea aeriană. Jurnaliştii şi locuitorii din Tel Aviv au relatat joi că serviciile GPS au fost întrerupte, o măsură aparent menită să îndepărteze rachetele ghidate.

Iranul a jurat răzbunare pentru uciderea, luni, a doi dintre generalii săi împreună cu cinci consilieri militari într-un atac aerian asupra unui complex diplomatic din Damasc. Toate bănuielile s-au îndrepatat către Israel, acest atac fiind unul dintre cele mai semnificative de până acum asupra intereselor iraniene din Siria. Israelul nu l-a confirmat şi nici nu l-a infirmat, dar atacl prezintă riscul de a inflama şi mai mult tensiunile din regiune.