Război în Israel, ziua 164. Benjamin Netanyahu a aprobat intervenția militară în Rafah

Sursa foto: Facebook

Benjamin Netanyahu respinge apelul liderului senatorilor americani Chuck Schummer, adresat autorităților din Israel de a organiza alegeri. Premierul israelian a calificat apelul drept „total nepotrivit”. Ulterior, liderul israelian a aporbat planurile pentru intervenția în Rafah.

Benjamin Netanyahu, de neclintit. IDF va intra în Rafah

Între timp, șeful Organizației Mondiale a Sănătății se arată extrem de îngrijorat față de hotărârea premierului israelian de a interveni în forță în Rafah. Biroul lui Netanyahu a declarat că armata se pregătește să evacueze cei aproximativ 1,4 milioane de civili blocați acolo.

În tot acest timp, mii de protestatari au umplut sâmbătă seara străzile din Tel Aviv și Ierusalim, cerând întoarcerea ostaticilor din Gaza și demisia guvernului israelian. Protestatarii au solicitat, printre altele, organizarea alegerilor chiar în fața uneia dintre casele lui Netanyahu.

Benjamin Netanyahu. Sursă foto: platforma X

Casa Albă protestează

Casa Albă a declarat duminică, 17 martie, că Israel  încă nu a prezenta un plan "credibil" cu privire la modul în care va proteja sutele de mii de civili din sudul Fâșiei Gaza în cazul în care va continua cu o operațiune militară de amploare în orașul Rafah.

„Nu vom susține, nu putem susține o operațiune în Rafah care nu are un plan executabil, verificabil și realizabil pentru a avea grijă de cei 1,5 milioane de oameni care încearcă să se refugieze în Rafah", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Sursa foto: ONU

Benjamin Netanyahu este criticat de opinia internațională

Oficialul american a adăugat că guvernul israelian a spus că are un plan de evacuare numit "insule umanitare", dar SUA susține doar "planuri credibile". Planuri care întârzie să apară. Comentariile de peste Ocean vin în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat duminică planurile operaționale pentru Rafah.

Pe fondul acestui context Organizația Mondială a Sănătății și alte agenții au tras un semnal de alarmă cu privire la o potențială incursiune la Rafah. OMS acuză faptul că palestinienii care se adăpostesc acolo au fost deja strămutați din alte părți ale enclavei și nu au un loc sigur unde să se mute.

Sursa foto: X (Twitter)

Operațiunea din Rafah va dura câteva săptămâni

O operațiune israeliană la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, va dura "câteva săptămâni", a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu, afirmând că va continua ofensiva care a stârnit alarma internațională.

„Reiterez: Vom opera în Rafah. Acest lucru va dura câteva săptămâni și se va întâmpla", a declarat Netanyahu la începutul unei ședințe de guvern. Prietenilor noștri din comunitatea internațională, le spun: Aveți memoria atât de scurtă? Ați uitat atât de repede 7 octombrie, cel mai îngrozitor masacru al evreilor de la Holocaust încoace?", a completat premierul israelian.

Replica premierului Benajamin Netanyahu

Netanyahu a declarat că "planurile operaționale de acțiune în Rafah, inclusiv avansarea pașilor pentru evacuarea populației civile din zonele de luptă", au fost aprobate. Aceasta este o etapă esențială înaintea acțiunii militare".

Liderul de la Tel-Aviv a continuat spunând că, în comunitatea internațională, "există persoane care încearcă să oprească războiul. Cu acuzații false la adresa IDF, a guvernului Israelului și a prim-ministrului.

Ei fac acest lucru prin intermediul unui efort de a provoca alegeri acum, în plin război. Ei fac acest lucru pentru că știu că alegerile de acum vor opri războiul. Vor paraliza țara timp de cel puțin șase luni", a conchis premierul israelian, potrivit CNN.