Război în Israel, ziua 151. Negocieri la Cairo pentru un armistițiu în timpul Ramadanului

Război în Israel, ziua 151. Negocieri la Cairo pentru un armistițiu în timpul Ramadanului Sursa foto: Arhiva EVZ

Reprezentanții qatarezi și americani sunt prezenți în capitala Egiptului pentru a se întâlni cu trimișii Hamas. Washingtonul asigură că Israelul a acceptat "în principiu, elementele" unui acord de armistițiu. Bombardamentele israeliene mortale continuă pentru moment în sudul enclavei, în timp ce teritoriul palestinian este amenințat cu foamete, potrivit ONU.

Un armistițiu în Gaza în timpul Ramadanului? Este ceea ce urmăresc să obțină mediatorii din Qatar, Statele Unite și Egipt, reuniți la Cairo, unde negocierile au fost reluate duminică, 3 martie. Fâșia Gaza este supusă unor noi bombardamente mortale israeliene, în timp ce teritoriul palestinian asediat este amenințat cu foamete, potrivit ONU.

Potrivit unui organ de presă egiptean pro-guvernamental, reprezentanții qatarezi și americani se află la Cairo, unde trimişii Hamas urmau să "dea un răspuns la propunerea elaborată la Paris" la sfârșitul lunii ianuarie, a indicat o sursă apropiată mișcării islamiste palestiniene.

Această propunere se referă la o pauză de șase săptămâni în luptă și la eliberarea a 42 din cei 130 de ostatici israelieni (se crede că 31 dintre ei au murit) încă ținuți în Gaza contra unor palestinieni închiși de Israel. Obiectivul este realizarea unui armistițiu în ostilitățile care au început în urmă cu aproape cinci luni, înainte de începerea lunii postului musulman, care debutează anul acesta pe 10 sau 11 martie, scrie nouvelobs.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Israelienii au acceptat, în principiu, elementele acordului", a asigurat, sâmbătă, un înalt oficial american de la Washington, dar Israelul nu a confirmat această informație. Un armistițiu ar putea fi semnat în "24 - 48 de ore", dacă Israelul "acceptă cererile Hamas", a declarat, duminică, un înalt oficial al mișcării teroriste palestiniene, sub acoperirea anonimatului, pentru AFP.

Război în Israel. Anunțul lui Benjamin Netanyahu

Aceste cerinţe includ "întoarcerea palestinienilor strămutați în nordul Gazei și o creștere a ajutorului umanitar" de ordinul a "400 până la 500 de camioane pe zi", a adăugat el, față de aproximativ 80 în prezent. De asemenea, Hamas cere o încetare definitivă a focului și o retragere a armatei israeliene din Gaza.

La rândul său, Israelul, care a promis că va anihila Hamas, nu şi-a anunțat până acum nicio intenție de a se alătura negocierilor din Egipt, cerând Hamasului să furnizeze o listă a ostaticilor care sunt încă ținuți în Gaza. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a anunțat lansarea viitoare a unei operațiuni majore la Rafah (sud), pentru a-i învinge pe islamiștii palestinieni în "ultimul lor bastion".

Război în Israel, ziua 145. Biden îl avertizează pe Netanyahu: Israelul riscă să piardă sprijinul internațional

Benjamin Netanyahu. Sursă foto: platforma X

Duminica aceasta, vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, a fost primul oficial înalt american care a cerut în mod deschis o încetare a focului. "Având în vedere amploarea suferinței din Gaza, trebuie să existe o încetare imediată a focului pentru cel puțin următoarele șase săptămâni, subiect care este în prezent pe masa negocierilor", a spus ea. "Guvernul israelian trebuie să facă mai mult pentru a crește semnificativ fluxul de ajutor", a spus executivul american, asigurând că "nu există scuze".

Lovituri aeriene israeliene asupra lui Rafah și Khan Yunis

Această perspectivă a unui atac israelian în Sud îngrijorează comunitatea internațională, deoarece orașul găzduiește aproape 1,5 milioane de palestinieni, marea majoritate strămutați, prinși la granița închisă cu Egiptul. Duminică seara, un corespondent AFP a raportat mai multe lovituri aeriene israeliene asupra lui Rafah și Khan Yunis, un oraș aflat mai la nord.

Martorii au mai indicat pentru AFP că o lovitură israeliană a lovit un camion umanitar în Deir el-Balah (centru). Contactată de AFP, armata israeliană a declarat, fără a oferi detalii: "Nu a fost lovit un camion umanitar. La rândul său, Semiluna Roșie palestiniană a indicat pe reţeaua de socializare X (fostaă Twitter) că a "transportat cinci morţi şi patru răniţi în urma atacului asupra unui camion comis de o dronă israeliană [...] la Deir el-Balah".

Războiul a fost declanșat pe 7 octombrie 2023 de un atac în sudul Israelului al comandourilor Hamas din Fâșia Gaza. A provocat moartea a cel puțin 1.160 de persoane, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe datele oficiale israeliene. De asemenea, aproximativ 250 de persoane au fost răpite în timpul atacului. Un armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie 2023 a permis eliberarea a 105 ostatici în schimbul a 240 de palestinieni închiși de Israel.

Foametea este inevitabilă

În aproape cinci luni de război devastator din Fâșia Gaza, operațiunile militare israeliene lansate ca răzbunare au provocat 30.410 de morți, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății Hamas. Războiul a provocat, de asemenea, o catastrofă umanitară, iar foametea este "practic inevitabilă" pentru 2,2 milioane de oameni, marea majoritate a populației din Gaza, potrivit lui Jens Laerke, purtător de cuvânt al OCHA, agenția Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare.

Consiliul de Securitate al ONU și-a exprimat sâmbătă "îngrijorarea serioasă" și a cerut livrarea nestingherită de ajutor umanitar "pe scară largă". Confruntate cu dificultățile de transport rutier pe teritoriul izolat de Israel, mai multe țări au efectuat în ultimele săptămâni lansări de ajutoare către Fâșia Gaza, inclusiv SUA, sâmbătă.

O distribuție de ajutor în orașul Gaza a devenit tragică joi, când câteva sute de oameni s-au repezit la camioanele de ajutor umanitar. Hamas susține că armata israeliană a deschis focul asupra mulțimii înfometate și a raportat 118 morți și 760 răniți.

O echipă a ONU a declarat că a găsit "un număr mare" de răni prin împușcare într-un spital din oraș, unde au fost internate multe victime, în timp ce comunitatea internațională a cerut o anchetă. Duminică, Israelul a vorbit despre împușcături împotriva "mai multor hoți" care reprezentau "o amenințare imediată" pentru soldații responsabili cu securizarea zonei.

Ancheta preliminară 'a confirmat că nu a fost efectuată nicio lovitură de către [armată] împotriva convoiului de ajutor", a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, potrivit căruia "majoritatea palestinienilor au fost uciși sau răniți în urma busculadei". (Traducerea-Rador)