Aceștia ripostează, nu doar în instanță. Ei vor demisiona din grupul ALDE de la Camera Deputaților și vor lăsa partidul fără grup și la Camera inferioară. La Senat grupul s-a dizolvat ca urmare a excluderii lui Meleșcanu.

ALDE se face bucăți din cauză că cele două grupări rivale trag formațiunea către PSD, respectiv Pro România.

Nominalizat la portofoliul Energiei, fostul lider al ALDE Dolj, Ioan Cupă crede că tot războiul acesta este pornit și întreținut de Daniel Chițoiu, susținut puternic de Toma Petcu, ambii cu interese mari în domeniul energiei.

Deputatul spune că informațiile potrivit cărora Grațiela Gavrilescu, fost ministru la Mediu și desemnată tot pentru acest portofoliu, vrea să îi ia locul lui Tăriceanu sunt speculații făcute de Chițoiu.

„Noi, și aici vorbesc de toți cei care am fost excluși, nu vrem sub nicio formă îndepărtarea domnului Tăriceanu, vrem demisia lui Chițoiu, pentru că el vrea să preia conducerea partidului”, a explicat Cupă pentru EVZ. Acesta a adăugat că a aflat din presă că au fost excluși și că ședința de vineri a fost un simulacru.

„Le-au luat telefoanele la intrare și le-au comunicat niște decizii. Eu, pe domnul Tăriceanu nu îl văd să aibă asemenea apucături. El este un om corect”, a spus deputatul. Atât el cât și ceilalți excluși urmează să anunțe astăzi retragerea din grupul ALDE.

Ambiția armeanului

Un alt măr al discordiei în ALDE este deputatul Varujan Vosganian, liderul ALDE Iași. La începutul sesiunii, deputații au propus ca acesta să fie înlocuit din funcția de lider al grupului cu Marian Cucșa pe ideea că și liberal-democrații trebuie să arate că fac ceva schimbări după rezultatul catastrofal de la euroalegeri. „Este un scriitor talentat, un bun orator, dar din punct de vedere politic nu mai are nimic de spus”, a afirmat Cupă.

Atunci a ieșit un scandal uriaș. Mai mult, conducerea ALDE a decis să le recompenseze pe Renate Weber și Norica Nicolai, care au deschis lista, ceea ce i-a nemulțumit profund pe cei mai mulți. Și acest episod a fost câștigat de aripa Chițoiu din ALDE. Vosganian a rămas lider de grup.

 

Deși declară că părăsesc barca ALDE, dizidenții fac planuri de continuare a luptei. Organizațiile din care provin au decis recent că hotărârile luate sunt lovite de nulitate.

1. Protocolul PSD-ALDE nu a fost denunțat din punct de vedere legal.

2. Retragerea de la guvernare nu este, astfel, operațională.

3. Aprobarea susținerii candidaturii lui Mircea Diaconu devine una lipsită de suport legal.

4. Alianța cu ProRomania este lovită de nulitate.

Grațiela Gavrilescu a devenit polul rebeliunii. Ea l-a atacat și pe Călin Popescu Tăriceanu, pe care l-a acuzat că mușcă mâna care l-a ajutat acum 5 ani când i-a transmis prerogativele de președinte al ALDE.

„Unii oameni, odată urcați pe scaunul puterii și amețiți de lingușelile consilierilor de conjunctură, uită cine le-a fost alături la greu. Și uită cum au ajuns sus și încep să creadă că li se cuvine orice, oricând, oricum, veșnic, din partea tuturor”, a afirmat Grațiela Gavrilescu. Și ea a anunțat că merge în instanță să conteste excluderea.

Parcă nu era de ajuns divizarea actuală, în ALDE se mai conturează o tabără, a celor care vor să se întoarcă la PNL.