Război diplomatic ruso-american, la ONU

Barack Obama și Vladimir Putin s-au „duelat” în discursuri la ONU, prezentând viziuni complet diferite pe tema crizei siriene și a creării unei stabilități în Orientul Mijlociu.

Dincolo de războiul declarațiilor și privirile „de oțel” schimbate în timpul unui dineu, oferit de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cei doi lideri au jucat un „subtil poker diplomatic”, după cum titra New York Times, fiecare încercând să-l determine pe celălalt să-și schimbe poziția.

Discuții „constructive”

Obama și Putin au convenit să ca armatele celor două state să discute pe tema Siriei, pentru a nu se ajunge la confruntări. Cea mai mare speranță, a explicat secretarul de Stat american John Kerry, era ca cele SUA și Rusia să poată lucra împreună la o strategie politică pentru Siria.

După discursurile din plenul Adunării Generale a ONU, Obama și Putin au avut o întrevedere tete-a-tete, ce a durat 94 de minute, prima de acest gen între cei doi lideri ai lumii, din ultimii doi ani.

Circa 250.000 de sirieni au murit și cel puțin 11 milioane și-au părăsit locuințele din 2011 până acum.

Putin a declarat, la finalul întâlnirii, că Rusia și SUA ar putea găsi o modalitate de a lucra împreună, în ciuda diferențelor profunde ce le separă în privința liderului sirian Bashar al-Assad. Putin a descris conversația cu Obama ca fiind „foarte constructivă, de business și foarte directă”. „Îi respect pe colegii mei, președintele SUA și cel al Franței, dar nu cred că ei sunt cetățeni sirieni, așa că nu pot decide cine să conducă Siria”.

Cei doi lideri n-ar fi încercat să „marcheze puncte”, între patru ochi, spun oficiali ai administrației Obama, ci să găsească un mod de a aborda situația din Siria, obiectivul Rusiei fiind să atace ISIS și să susțină guvernul de la Damasc.

Scenarii

Dincolo de regia în care, la fel ca pe vremea Războiului Rece, Putin n-a fost în sală la discursul lui Obama (televiziunea rusă difuza imagini cu el coborând din avion când Obama și-a început discursul și cu el intrând în sală când Obama a încheiat), iar americanii și ucrainenii au plecat din sală în timp ce vorbea Putin, rămâne faptul că, de pe poziții diferite, coaliția anti-ISIS trebuie să oprească războiul din Siria, să combată teroriștii și să stopeze refugiații. „Există un acord că Siria trebuie să fie o țară unită, seculară și că e nevoie de o tranziție, care să fie gestionată. Rămân divergențe privind rezultatul pe care să-l aibă tranziția”, a declarat John Kerry.