Poate fi EVITAT un RĂZBOI? Demers FĂRĂ PRECEDENT al președintelui Chinei în CRIZA NUCLEARĂ nord-coreeană. „TOVARĂȘE PREȘEDINTE...”

Poate fi EVITAT un RĂZBOI? Demers FĂRĂ PRECEDENT al președintelui Chinei în CRIZA NUCLEARĂ nord-coreeană. „TOVARĂȘE PREȘEDINTE...”

Demers fără precedent al președintelui Chinei, Xi Jinping. Liderul de la Beijing i-a adresat o scrisoare „tovărășească” dictatorului din Coreea de Nord.

Mesajul președintelui chinez, datat miercuri, răspunde unui mesaj de felicitare trimis de Kim Jong-Un la sfârşitul lui octombrie, după ce Xi Jinping a fost reales în fruntea Partidului Comunist Chinez (PCC), informează joi agenţia nord-coreeană KCNA, preluată de AFP, citată de Agerpres

Scrisoarea constituie, probabil, un semnal de încălzire a relaţiilor dintre cele două ţări vecine, comentează France Presse. Relaţiile dintre cele două ţări comuniste s-au degradat din cauza ambiţiilor nucleare ale Phenianului, în condiţiile în care Beijingul este de multă vreme un aliat şi un binefăcător economic al Coreei de Nord. 

„Doresc ca în această nouă situaţie, partea chineză să facă eforturi faţă de partea nord-coreeană, pentru a promova relaţiile dintre cele două părţi şi cele două ţări la un nivel de echilibru şi stabilitate durabile”, a scris preşedintele chinez, adresându-se lui Kim cu apelativul „tovarăş preşedinte”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul nord-coreean a adresat, în mesajul trimis după congresul Partidului Comunist Chinez „sincere felicitări” preşedintelui Xi Jinping, exprimându-şi speranţa că relaţiile se vor dezvolta „în interesul popoarelor celor două ţări”. 

Ultima dată, KCNA a informat în legătură cu un mesaj al lui Xi din iulie 2016. Potrivit analiştilor, astfel de schimburi de mesaje între liderii actuali ai celor două ţări au devenit foarte rare. În trecut, Beijingul şi Phenianul obişnuiau să-şi trimită felicitări cu prilejul unor aniversări importante. 

Profesorul Yang Moo-Jin, de la Universitatea de studii nord-coreene de la Seul, spune că acest schimb de mesaje arată că există şi de o parte şi de alta dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile. „Faptul că ei fac un schimb rapid de mesaje şi anunţă acest lucru are o semnificaţie simbolică”, a explicat analistul pentru AFP. „Dacă mesajele ar fi fost mai personale, ne-am fi putut aştepta la o dezgheţare mai rapidă (a relaţiilor). Însă deocamdată aceasta arată că cele două părţi sunt de acord asupra necesităţii de a-şi îmbunătăţi relaţiile”, a adăugat specialistul.