Evenimentul Zilei > International > Război comercial fără precedent: Franţa îl ameninţă pe Trump
Război comercial fără precedent: Franţa îl ameninţă pe Trump

Război comercial fără precedent: Franţa îl ameninţă pe Trump

Dacă Trump va îndrăzni să se atingă de brânză franceză, șampanie, genți și alte produse cu tarife de până la 100%, va avea probleme.

Reprezentantul american al comerțului a propus tarifele la 2,4 miliarde de dolari pentru mărfuri, ca răspuns la o taxă franceză pe gigantii tehnologici mondiali, inclusiv Google GOOG -0.58%, Amazon AMZN -1.73% și Facebook FB -1.73%.

Această mișcare creşte tensiunile comerciale dintre SUA și Europa pe spinarea consumatorilor

„Este pur și simplu inacceptabil”, a declarat astăzi la Radio Classique, ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire. „Nu este comportamentul pe care îl așteptăm de la Statele Unite față de unul dintre aliații săi principali”. Le Maire a declarat că taxa pe tehnologie are drept scop „crearea justiției fiscale”. Franța dorește ca aceste companii digitale să plătească cota lor corectă de impozite în țările în care câștigă bani și face eforturi pentru un acord internațional pe această temă.

Un război comercial „nu este în interesul nimănui”

Le Maire a declarat că Franța a discutat săptămâna aceasta cu Comisia Europeană despre măsurile de represalii la nivelul UE, dacă Washingtonul va pune tarifele luna viitoare. Tarifele americane ar putea dubla prețul pe care consumatorii americani îl plătesc pentru importurile franceze și ar urma să depășească o taxă de 25% pe vinul francez impus luna trecută în cadrul unei dispute separate privind subvențiile acordate Airbus AIR, -3.53% și Boeing BA, -1.11%.

SUA acuză că noua taxă pe serviciile digitale din Franța discriminează companiile americane

Le Maire contestă asta, spunând că vizează și întreprinderile europene și chineze. Impozitul impune o taxă anuală de 3% asupra veniturilor franceze ale oricărei companii digitale, cu vânzări globale anuale de peste 750 de milioane de euro (830 milioane de dolari) și venituri din Franța care depășesc 25 de milioane de euro, notează marketwatch.