Cheltuielile militare la nivel mondial au atins un nivel record anul trecut, „umflate” de războiul din Irak, precum şi de atenţia crescută pe care acest domeniu l-a primit în ţări precum Rusia şi China, arată raportul anual al Institutului internaţional de cercetare pentru pace din Stockholm, anunţă AFP.
În ultimii zece ani, cheltuielile au crescut cu 45%, ajungând în 2008 la 1.464 miliarde de dolari, adică 2,4% din bogăţia mondială. Faţă de 2007, creşterea este de 4%.
„Introducerea ideii unui „război contra terorismului” a determinat numeroase ţări să-şi vadă problemele dintr-o perspectivă foarte militarizată”, a apreciat Sam Perlo-Freeman, responsabil pentru studiile privind bugetele militare.
Statele Unite ocupă primul loc în clasament. Cheltuielile făcute de SUA au reprezentat 41% din creşterea totală a nivelului cheltuielilor militare mondiale în 2008. După 1999, cheltuielile pentru apărare ale acestui stat au crescut constant, ajungând la 607 miliarde de dolari în 2009.
China, care şi-a triplat bugetul militar în ultimii zece ani, este pentru prima oară pe locul doi în clasament, cu 6% din creşterea totală, urmată de Franţa (4,5%) şi Marea Britanie (4,5%). Şi cheltuielile militare din America de Sud au crescut cu 50% în ultimul deceniu.
În schimb, după 1999, Germania şi-a redus aceste cheltuieli cu 11%, iar Japonia cu 1,7%.