Persoanele care suferă din cauza surplusului de greutate primesc vești bune tocmai din America de Sud. O plantă de pe acest continent ar putea ajuta la reducerea problemelor cu greutatea.
O plantă care se dezvoltă pe continentul sud-american ar putea contribui la reducerea efectelor obezității. Informația a fost prezentată, într-un studiu medicale, de cercetătorii din cadrul Universității din Hong Kong.
Studiul realizat la Universitatea din Hong Kong a cercetat cauzele pentru care metabolismul grăsimilor funcţionează într-un ritm mai lent la pacienţii care suferă de obezitate. Oamenii de știință cred că odată ce va fi înțeles acet mecanism, vor apărea noi oportunităţi de combatere a obezităţii. În aceste condiții, autorii au demonstrat că un factor de creştere dintr-o plantă din America de Sud poate atenua efectele dăunătoare ale obezităţii.
Conform demonstrației cercetătorilor, printre obezitatea are un impact negativ asupra organismului uman. Iar noul studiu a făcut lumină asupra unui proces molecular care stă la baza acestei afecţiuni.
Ce au descoperit oamenii de știință
Oamenii de ştiinţă suspectează că metabolismul lent al grăsimilor, în cazul persoanelor obeze, se datorează funcţionări anormale a mitocondriilor. Acestea sunt „centralele energetice” ale celulei care transformă nutrienţii în energie.
În căutarea răspunsurilor, cercetătorii au apelat la şoareci pentru studierea efectelor obezităţii asupra muşchilor scheletici. Cercetarea a implicat ştergerea genei pentru o protein, numită factor neurotrofic derivat din creier (BDNF). Se ştie că această proteină, BDNF, joacă un rol-cheie în menţinerea neuronilor.
Prin aceste experimente, oamenii de ştiinţă au descoperit că obezitatea a redus cantitatea de BDNF în ţesutul muscular scheletic al şoarecilor. Ei au constatat că şoarecii fără BDNF în ţesutul muscular au luat mai uşor în greutate şi au dezvoltat rezistenţă la insulină.
O plantă poate ajuta la combaterea obezității
Cercetând motivele, oamenii de ştiinţă au descoperit că mitocondriile şoarecilor lipsiţi de BDNF nu au putut recicla materialele în mod normal. Cercetătorii au dezvoltat apoi aceste descoperiri prin experimente suplimentare pe culturi de celule musculare deficitare în BDNF. Ei au apelat la o flavonă naturală din planta sud-americană Godmania aesculifolia, numită 7,8-dihidroxiflavonă, care imită BDNF. Acest derivat este investigat și în cazul unor cercetării referitoare la boala Alzheimer.
Cercetările au arătat că 7,8-dihidroxiflavona poate fi un agent eficient în reducerea greutăţii corporale şi în îmbunătăţirea sensibilităţii la insulin pentru șoarecii supraponderali. Iar aceste descoperiri ar putea fi extrem de utile pentru a combate obezitatea la oameni.
„În mod clar, BDNF derivat din muşchi este o proteină de control al greutăţii prin creşterea pierderii energetice şi menţinerea sensibilităţii la insulină. BDNF a fost mult timp considerată o peptidă localizată în creier, iar importanţa sa în ţesuturile periferice a fost subestimată. Studiul nostru oferă o nouă perspectivă în acest domeniu şi sperăm că vom putea debloca mai multe funcţii ale acestei miokine cu ajutorul MBKO (Muscle-specific BDNF Knockout)”, spune autorul studiului, Dr. Chi Bun Chan.