Râurile Tigru și Eufrat puse în pericol de seceta prelungită. Dispare legănul celei mai vechi civilizații a omenirii

Sursa foto. Dreamstime

Râurile Tigru și Eufrat, care formează valea în care s-a dezvoltat prima civilizație cunoscută din istoria omenirii, ar putea dispărea. Experții au avertizat că este foarte posibil ca Tigrul și Eufratul să sece în următorii ani din cauza schimbărilor climatice. Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât oficialii statelor prin care trec cele două râuri nu reușesc să se pună de acord cu măsurile ce ar trebui adoptate pentru remedierea situației.

Seceta prelungită din ultimii ani, dar și incapacitatea autorităților de a lua măsurile de protecție care se impun ar putea duce la dispariția râurilor Tigru și Eufrat. Cele două cursuri de apă străbat Turcia, Siria și Irakul și sunt considerate leagănul în care s-a dezvoltat civilizația sumeriană, prima din lume.

În prezent, acestea sunt puse în pericol de schimbările climatice iar estimările specialiștilor sunt că vor seca în următorii ani, până în 2040. Avertismentele vin atât din partea autorităților din cele trei state pe care le străbat Tigrul și Eufratul, cât și, mai nou, dinspre NASA.

Datele culese de sateliții GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) care aparțin celor de la NASA indică faptul că cele două râuri, Tigrul și Eufratul, au pierdut circa 144 de kilometri cubi de apă  începând cu anul 2003. Iar dacă lucrurile nu se schimbă și debitul de apă va continua să scadă, calculele arată că cele două văi ar putea să se transforme în teren arid până în anul 2040.

Specialiștii indică drept principal factor al acestui fenomen seceta prelugită din ultimii ani, dar și lipsa unor măsuri care să-l oprească. Guvernele celor trei țări nu au căzut de acord asupra modului în care mai poate fi salvat ceva, din cauza interpretărilor diferite pe care le dau legilor internaționale.

Problemele de sănătate publică afectează populația

Iar consecințele inactivității se văd deja. Siria și Irakul se confruntă cu o criză acută a apei, iar organismele internaționale au semnalat mai multe probleme de sănătate cu care se confruntă cetățenii irakieni din cauza lipsie apei. Situația este dificilă și autoritățile nu reușesc să acopere cererea de apă potabilă pentru localnicii din regiunile respective.

Holera, febra tifoidă, diareea, varicela și rujeola sunt doar câteva dintre bolile care au apărut pe teritoriul irakian. Focarele se înmulțesc iar epidemiile se răspândesc cu rapiditate.

În plus, pe lângă problemele de sănătate publică, autoritățile sunt îngrijorate în legătură cu panica ce ar putea cuprinde populația locală, în contextul interpretărilor bibilice pe care oamenii le dau acestui fenomen. Oamenii sunt sfătuiți să nu ia ad litteram ce scrie în cărțile sfinte, însă schimbările majore care se preconizează nu sunt de natură să ajute. Este nevoie de o intervenție rapidă a autorităților pentru a evita un dezastru, după cum relatează hotnews.ro.