"Râuri de lapte şi miere", la început de an şcolar

"Râuri de lapte şi miere", la început de an şcolar

Politicienii s-au înghesuit şi azi să fie alături de elevi şi de liceeni. Aleşii le promit şi de această dată clădiri curate, calculatoare şi examene mai uşoare. Şcoala a început pentru cei aproximativ 3.300.000 de elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Un an în care şcolarilor şi părinţilor li s-a promis reducerea materiei, în care cornul şi laptele vor ajunge cu întârziere pe băncile micuţilor din mai multe judeţe, iar mierea deloc, şi în care elevii de clasa a IX-a şi a X-a vor primi laptopuri de la guvern.

Prezent la deschiderea anului şcolar în comuna ilfoveană Gruiu, premierul Călin Popescu Tăriceanu a promis că va demara curând proiectul "Un laptop pentru fiecare" şi că va construi o sală de sport în localitate.

"Vom continua proiectele de dezvoltare şi reforma iniţiată în învăţământ. Aşa cum am promis, vom continua construcţia de şcoli şi de grădiniţe şi vom demara proiectul Un laptop pentru fiecare",a afirmat Tăriceanu în faţa a zeci de copii şi părinţi, care îl ascultau stând în ploaie.

Mai mult, şeful Guvernului a vorbit şi despre noi modalităţi de a recompensa elevii olimpici sau cu rezultate foarte bune la învăţătură.

Promisiunile lui Oprescu

Prezent la festivitatea de începere a noului an şcolar de la Şcoala generală 310, din sectorul 6, edilul Capitalei a spus că "va acorda o atenţie deosebită problemelor sociale legate de învăţământ, educaţie şi condiţii sanitare".             Sorin Oprescu a mai spus că de foarte mulţi ani lucrurile sunt "lăsate în părăsire" şi de autorităţi, de politicieni şi de persoanele direct implicate în rezolvarea acestor chestiuni.              "Primăria generală va acorda o atenţie deosebită problemelor sociale legate de învăţământ, educaţie şi condiţii sanitare şi sper ca data viitoare festivitatea noului an şcolar să fie desfăşurată într-o sală de sport şi nu într-un hol aşa cum se întâmplă anul acesta", a mai spus Sorin Oprescu, potrivit Mediafax.             Mai mult, edilul Capitalei a precizat că dificultăţile întâmpinate de învăţământ nu trebuie tratate "ca fiind în condiţii de criză", acesta explicând că înainte de începerea şcolii se vorbeşte despre toate problemele întâmpinate în aşteptarea noului an, ulterior "se aşterne tăcerea" peste aceste probleme, iar apoi sunt începute discuţiile pe tema degradării învăţământului românesc.

Adomniţei, la Iaşi

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, care a inaugurat noul an şcolar la Liceul "Mihai Eminescu" din Iaşi,le-a spus elevilor că trebuie să înveţe pentru propriul lor viitor.

"Câţi dintre voi vor să se facă primari sau să ocupe orice altă funcţie reprezentativă? Pentru aceasta există o condiţie fundamentală, aceea de a învăţa pentru voi înşivă. Nu pentru note, nu pentru părinţi", a spus Adomniţei, potrivit Agerpres.

De asemenea, ministrul va fi prezent şi la festivităţile de deschidere a noului an şcolar preuniversitar organizate la Şcoala din comuna Gropniţa, la Şcoala Erbiceni, la Şcoala Bălţaţi, la Şcoala Lungani, la Şcoala Brăeşti.

Boc: "Principala voastră preocupare trebuie să fie cartea şi munca"

Primarul Clujului a participat la ceremonia de deschidere a noului an şcolar la cele două instituţii în care învaţă fiicele sale.             Astfel, Emil Boc a asistat prima dată la festivitatea organizată la Şcoala Generală nr. 10, unde i-a îndemnat pe elevi "să înveţe şi apoi să se joace".             "Principala voastră preocupare trebuie să fie cartea şi munca, pentru a putea deveni ceea ce vă doriţi să fiţi în viaţă. Să vă jucaţi, dar după ce v-aţi făcut temele", a spus Boc, potrivit Mediafax.             Democrat-liberalul a promis conducerii şcolii că municipalitatea clujeană, care a investit 14 milioane de lei în sistemul de învăţământ, va continua alocarea fondurilor şi în anii următori.             "Ne vom onora şi obligaţiile legate de asigurarea tichetelor pentru profesori", a mai spus edilul şef al Clujului.             De asemenea, Emil Boc a participat şi la deschiderea anului şcolar la Liceul "Gheorghe Şincai", unde învaţă fiica sa cea mare.

Orele de religie vor fi păstrate

În ciuda numeroaselor proteste, orele opţionale de religie vor fi păstrate. Chiar dacă prichindeii din grădiniţele Capitalei nu au locuri suficiente - aproximativ 12.000 au rămas pe dinafară -, ei vor fi înghesuiţi, astfel încât să încapă toată lumea.

Mai mult, elevii înscrişi la şcolile aflate în renovare vor învăţa prin vecini, până când autorităţile vor găsi soluţii. Până la concretizarea tuturor promisiunilor, făcute atât la sfârşitul anului şcolar trecut, cât şi în lunga vacanţă de vară, politicienii chiulesc astăzi de la serviciu pentru a suna clopoţelul. Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, vrea să atingă un record în materie, astfel că şi-a propus ca la ultima deschidere de an şcolar din mandatul său să participe la festivităţile din şase unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi. Modificări la tezele cu subiect unic

Dacă pentru cei circa 230.000 de „boboci“, ziua de azi va fi emoţionantă, prima în care doamna educatoare va fi înlocuită cu doamna învăţătoare, pe elevii de a VII-a şi a VIII-a îi aşteaptă un nou an cu teze unice. Deşi contestate, acestea au fost păstrate de conducerea Ministerului Educaţiei.

Cea mai mare modificare vizează modalitatea de evaluare a lucrărilor. Dacă, în anii precedenţi, tezele erau evaluate de doi profesori din afara unităţii de la care proveneau lucrările, în anul şcolar 2008-2009, acestea vor fi corectate de un profesor de specialitate care a predat la clasă şi de un profesor din afara şcolii.

RECOMANDĂRI

Folosiţi mijloacele de transport în comun Prima zi de şcoală şi vremea rea vor transforma, azi, într-un coşmar traficul din toate oraşele mari ale ţării. Aşa avertizează poliţiştii de la Rutieră, potrivit cărora cele mai mari probleme vor fi în Bucureşti, unde ambuteiajele se vor ţine lanţ mai ales pe şoseaua Colentina (în sectorul 2) şi pe bulevardele Iuliu Maniu şi Drumul Taberei (din sectorul 6), situate în „topul“ celor mai solicitate artere din oraş. Pentru a evita neplăcerile, oamenii legii le recomandă şoferilor care nu trebuie să-şi transporte copiii la şcoală să folosească mijloacele de transport în comun.

Potrivit atenţionărilor remise de poliţişti, probleme ar putea apărea şi în Piaţa Eroii Revoluţiei, unde se lucrează la modernizarea pasajului pietonal, în zona Podului Grozăveşti, pe bulevardele Banu Manta şi I.C. Brătianu, pe Calea Floreasca şi la intersecţia Calea Floreasca-strada Carpaţi.

Trafic închis pe mai multe artere

Şoferii au fost atenţionaţi că traficul rutier este închis pe mai multe artere.

Acestea sunt: Şos. Grozăveşti (pe porţiunea cuprinsă între Splaiul Independenţei - Pod Grozăveşti şi Bd. Iuliu Maniu), Şos. Orhideelor (între Calea Giuleşti şi Gara Basarab), str. G-ral Berthelot (între Str.Popa Tatu şi Str. Berzei), Str. Eforie (între Str. Beldiman şi Str. Domniţa Anastasia), Str. Ilfov (între Splaiul Independenţei şi Str.Marconi), Str.Mihai Voda (între Calea Victoriei şi Str.Ilfov), Str. Valea Oltului (între Str. Valea Argeşului şi Prelungirea Ghencea) şi pe Strada Ionescu Gion (între Strada Logofat Udrişte şi Calea Călăraşilor).

Vom reveni cu amănunte.

Citiţi şi "Randamentul şcolar, în scădere"!  

 

Ne puteți urmări și pe Google News