Raul cel mic pentru Cuba

După retragerea lui Fidel, fratele acestuia a devenit oficial preşedinte.

Raul Castro a fost ales, ieri, de Adunarea Naţională, preşedinte al Cubei pentru urmă- torii cinci ani, succedându-i astfel în această funcţie fratelui său, Fidel, care s-a retras de la conducerea ţării din iulie 2006, informează AFP.

Jose Ramon Machado (78 de ani), o altă figură istorică a „vechii gărzi“ cubaneze va fi numărul doi al regimului de la Havana, post la care spera şi reprezentantul aşa-zisei generaţii „intermediare“, Carlos Lage, în vârstă de 56 de ani. Lage îşi va păstra însă poziţia sa actuală, rămânând unul dintre cei cinci vicepreşedinţi ai Consiliului de Stat.

Cei 614 membri ai forului s-au reunit, ieri după-amiază, pentru a alege un nou preşedinte al Consiliului de Stat, Raul Castro fiind unicul candidat nominalizat pentru această funcţie. Vizibil încordat, Raul (76 de ani) şi-a făcut apariţia în sala plenului forului legislativ cubanez la costum şi cravată, în aplauzele celor prezenţi.

El se doreşte a fi atât omul continuităţ ii, cât şi cel al unor schimbări „cu paşi mici“ şi a avertizat că nu se va întâmpla nimic „spectaculos“. Schimbările se vor produce încet, întrucât poporul trebuie „să construiască un consens“, a avertizat Raul Castro anul trecut.

Cubanezii sunt „fidelişti“

Desemnarea noului lider a venit în contextul în care 70% dintre cubanezi nu au cunoscut alt preşedinte în afara lui Fidel Castro. Ieri, pe străzile din Havana, atmosfera generală a părut una mai degrabă de indiferenţă decât de aşteptare a unei schimbări politice, relevă Reuters. „Lucrurile s-ar putea schimba, dar Fidel nu a murit, iar oamenii sunt «fidelişti», nu comunişti“, a spus Mario Santos, un brutar din capitala Cubei. Santos a explicat că în Cuba sunt şi lucruri bune, făcând referire la sistemul social. „În SUA, dacă nu munceşti, nu mănânci“, a spus acesta.

Mulţi cubanezi speră totuşi că în curând vor putea să cumpere sau să vândă locuinţe, să călătorească în străinătate şi să aibă acces la hotelurile rezervate acum numai străinilor.

APEL LA DEMOCRATIZARE

Condoleezza a mai încercat o dată

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a profitat de această zi crucială pentru viitorul Cubei şi a cerut, ieri, Havanei să facă primii paşi spre democraţie. „Solicităm guvernului cubanez să iniţieze un proces de schimbare democratică paşnică, eliberându-i pe toţi deţinuţii politici, respectând drepturile omului şi urmând calea unor alegeri libere şi corecte“, a declarat Rice, într-un comunicat. De asemenea, ea a făcut apel la comunitatea internaţională să coopereze cu liderii cubanezi, pentru a începe să construiască împreună „instituţiile necesare democraţiei şi să susţină societatea civilă cubaneză“.

DE LA SPITAL

Şi Fidel a votat

Fidel Castro însuşi şi-a votat ieri succesorul, a anunţat un responsabil al parlamentului de la Havana. Secretarul personal al lui Fidel, Carlos Valenciaga, şi unul dintre deputaţi s-au deplasat cu o urnă sigilată, în care se afla un buletin de vot, la spitalul unde fostul lider cubanez este internat de 19 luni. El şi-a exprimat opţiunea, însă aceasta nu a fost făcută publică, a precizat preşedintele Comisiei electorale naţionale, ministrul Justiţiei Maria Esther Reus. Ideea deplasării cu urna sigilată i-a aparţinut chiar ministrului amintit, propunerea sa fiind acceptată de către deputaţii cubanezi.