Rate mai mari pentru românii cu credite. BNR a anunțat noul IRCC

Rate Sursa: Arhiva EVZ

Noul IRCC, majorat, va intra în vigoare de la 1 octombrie, conform anunțului făcut de Banca Națională. Acest lucru va face ca aproximativ 400.000 de români să plătească rate mai mari pentru creditele bancare.

Banca Națională a anunțat care va fi valoarea noului Indice în funcție de care se vor calcula dobânzile pentru creditele contractate din 2019. Există peste 405.000 de români care vor plăti rate mai mari din octombrie.

BNR a anunțat valoarea noului IRCC

Începând de la 1 octombrie, în jur de 405.000 români vor plăti rate mai mari la creditele contractate. BNR a anunțat noua valoare a IRCC, în baza căruia sunt stabilite dobânzile la împrumuturile contractate, de 5,99%. Noul indice va fi valabil până la finalul acestui an.

Numărul creditelor ipotecare contractate de români, la care dobânda este calculată în funcție de IRCC este de peste 230.00. Valoarea totală a obligațiilor de plată se ridică la 54,40 miliarde lei.

Acest indice a fost introdus prin lege promovată în Parlament și se aplică pentru creditele contractate din mai 2019. Conform datelor prezentate de site-ul ipotecare.ro, o rată de 1.418 lei, la nivelul trimestrului întâi a anului 2022 a crescut la 2.304 lei, la 1 octombrie 2024. Creșterea este uriașă, de aproape 1.000 de lei.

IRCC a avut un nivel similar în primul trimestru al acestui an, când a fost calculat la 5,97%.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Jumătate din creditele ipotecare țin cont de acest indice

Conform informațiilor furnizate de BNR, la suma totală datorată de românii care au contractat credite ipotecare, la 31 iulie 2024 era de 107. 573 miliarde lei. Acest lucru înseamnă că jumătate din creditele ipotecare vor avea dobânzile stabilite în funcție de IRCC. Restul sunt credite ipotecare cu dobândă fixă sau variabilă calculate în funcție de ROBOR.

Conform reglementărilor, IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru. Indicele se stabilește ca medie aritmetică a valorilor zilnice comunicate pentru trimestrul anterior. Băncile aplică acest indice pentru trimestrul următor.

În schimb, ROBOR la trei și șase luni a ajuns la 5,55%, respectiv 5,61%, sub nivelul IRCC din acest moment. ROBOR este indicele în funcție de care se stabilesc dobânzile pentru creditele contractate înainte de luna mai 2019.

credit Sursa foto: EVZ

Reducerea dobânzii BNR nu afectează IRCC

BNR a redus dobânda de politică monetară, însă acest lucru nu se va reflecta și în valoarea actuală a indicelui care va crește la 1 octombrie.

Este de așteptat ca ratele pentru creditele din bănci, ale căror dobânzi sunt calculate în funcție de IRCC, să scadă abia anul viitor. O scădere a indicelului ar putea veni în luna ianuarie. Atunci va fi luată în considerare noua dobândă de politică monetară a BNR.

„Pentru că IRCC este un indice trimestrial, adică este o medie pe trei luni, adică la dobânzi din urmă. Şi de aceea acum, de exemplu, IRCC este 5,86 la sută, până la 1 octombrie. Iar de la 1 octombrie va fi mai mare, va fi 5,99 la sută, aproape 6. Este calculat pe baza dobânzilor dinainte de iulie 2024, adică dinainte ca BNR să scadă dobânzile”, comenta, în urmă cu câteva zile, Irina Chiţu, analist financiar.