Rata şomajului în Timiş a atins o valoare fără precedent
- Adam Popescu
- 12 iulie 2009, 14:35
Potrivit AJOFM, în iunie, 3,38 la sută dintre timişeni nu aveau loc de muncă. O situaţie similară se întâmpla aici în urmă cu circa un deceniu, după care Timişul a devenit lider european în ceea ce priveşte ocuparea profesională.
Luna trecută peste 1.000 de persoane şi-au pierdut locul de muncă. În aceste condiţii, rata şomajului a ajuns aproape de 3,4 la sută, până la finalul lunii iunie 11.500 de timişeni rămânând fără un loc de muncă. Dintre aceştia aproximativ 6.000 sunt femei. Cei mai mulţi disponibilizaţi, aproximativ 28%, au vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani.
Aceştia sunt urmaţi, cu peste 25 de procente, de cei care au între 30 şi 39 de ani. Cei mai puţini şomeri fac parte dintre cei de peste 55 de ani, în jur de 10 puncte procentuale. În funcţie de studiile pe care le-au absolvit, cei mai mulţi şomeri au doar studii profesionale - aproape 70%, urmaţi de cei cu studii liceale - 21,92% şi cu studii universitare - mai puţin de 9%.
Cel mai afectat, oraşul cu şomaj zero
Florin Unguraş, consilier superior în cadrul AJOFM Timiş, spune că cel mai afectat sector rămâne cel al industriei de încălţăminte. De exemplu, numai de la VT Manufactoring vor rămâne fără loc de muncă 700 de muncitori până în septembrie. De asemenea, producătorii de echipamente electronice auto sunt obligaţi de criza economică să renunţe la alte sute de angajaţi, iar companiile Flextronics şi Delphi Packard au anunţat, şi ele, mai multe disponibilizări.
Dacă, la începutul lui iunie, AJOFM Timiş anunţa că 1.900 de oameni vor rămâne fără lucru, în iulie şi august cifra se ridică la 2.870. Potrivit lui Unguraş foarte afectat de criză va fi, în următoarele luni, oraşul Sânnicolau Mare, care era, până anul trecut, singurul oraş al României cu şomaj zero şi cu deficit de forţă de muncă. Numai compania Delphi Packard va disponibiliza aproape 400 de angajaţi, până la începutul lui august.
Ne lipsesc specialiştii
În prezent la AJOFM Timiş sunt disponibile, un număr de 678 de posturi, majoritatea ofertelor adresându-se celor cu studii medii sau profesionale. În ciuda numărului mare de şomeri, angajatorii se plâng că nu găsesc specialişti. „Lipsa specialiştilor are ca principală cauză neadaptarea pregătirii care se face încă din şcoală şi care nu mai corespunde cerinţei pe piaţa muncii. De acolo ar trebui să se pornească”, spune Liviu Neguţ, directorul AJOFM Timiş.
De trei săptămâni o firmă din domeniul automotivelor încearcă, fără prea mult succes, să facă angajări de personal. Este vorba despre TRW Automotive din Timişoara care caută 100 de muncitori pentru o secţie care confecţionează huse din piele pentru volanele autoturismelor. O firmă de consultanţă, Proges Dome Consulting Services oferă, de aceeaşi perioadă de timp, 29 de posturi de consultanţi în management.
Singura explicaţie pentru neocuparea posturilor e faptul că specialiştii muncesc încă în afara graniţelor. ”Se caută, în această perioadă de vară mai ales muncitori în zona de automotive. Sunt încă destui români care preferă să meargă la munci sezoniere în alte ţări europene. Oricum, sunt mai bine plătiţi acolo şi atunci preferă să meargă chiar şi pe perioade determinate de timp”, a mai declarat şeful AJOFM Timiş.