Rata şomajului din judeţul Timiş, locul doi la nivel naţional
- Georgeta Petrovici
- 5 mai 2011, 13:28
Şomajul în judeţul Timiş a ajuns în aprilie la cel mai scăzut nivel din ultimi doi ani. Dacă lunile trecute era undeva la trei procente, în luna aprilie, numărul şomerilor a ajuns la două, mai exact la 2,08%.
Specialiştii în ocupare profesională susţin că în acest context Timişoara riscă se devină tot mai neatractivă viitoarelor investiţii, deoarece, e logic, oamenii de afaceri au tendinţa de a căuta zone cu număr mai mare de persoane neocupate profesional, pentru a putea face o selecţie corectă a forţei de muncă.
Dintr-un total de 6.911 de şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM Timiş, peste 3.100 sunt femei. Din punct de vedere al vârstei, aproape 30% dintre şomeri au vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani. Majoritatea, două treimi aproape, au studii primare, gimnaziale şi liceale, iar doar o pătrime dintre şomerii timişeni au absolvit o facultate.
"O asemenea rată a şomajului am avut în ianuarie 2009. Timişul, cu o populaţie activă de 330.000 de persoane şi un şomaj de două procente se situează la nivel naţional pe locul secund, după Bucureşti, şi înaintea judeţului Ilfov", spune Liviu Neguţ, şeful AJOFM Timiş.
Acesta recunoaşte că, având un număr aşa redus de şomeri, Timişul pote fi ocolit de investitori, dar, explică, e o chestiune temporară: noi valuri de şomeri vor apărea în curând. "În august vom avea câteva mii de absolvenţi şomeri, cu studii superioares au liceale, plus că unii dintre angajaţii din această perioadă sunt în perioade sezoniere", a mai spus Neguţ.