Rata anuală a inflației în zona euro își menține trendul ascendent și în luna mai, ajungând la un nou record de 8,1%. Principala cauză a acestei creșteri semnificative este războiul din Ucraina, în urma căruia prețurile la energie și alimente au explodat.
Inflația în zona euro continuă să crească, fiind înregistrat în luna mai un maxim istoric de 8,1%, comparativ cu 7,4% cât era în luna aprilie. Potrivit estimărilor preliminare publicate marți de Eurostat, vorbim despre un nivel de patru ori mai mare comparativ cu obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creștere cu 2% a prețurilor.
Potrivit statisticilor, în luna mai a fost înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date cu privire la zona unică. Eurostat a estimat o creștere a prețurilor cu 7,7% pentru luna mai, o cifră peste estimările analiștilor.
Creșterea ratei inflației în zona euro a fost determinată de războiul din Ucraina, în urma căruia prețurile la energie au înregistrat o creștere cu 39,2%. Majorări de preț au fost resimțite și în sectorul alimentar, băuturi alcoolice sau tutun, unde a fost înregistrat un avans de 7,5%.
Rata inflației din zona euro își menține trendul ascendent. Banca Centrală Europeană începe să ia măsuri
Inflația de bază a înregistrat și ea creșteri, ajungând de la 3,9% până la 4,4%, potrivit datelor furnizate de Eurostat. Inflația de bază (core inflation) reprezintă ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele. Ea este urmărită cu atenție de BCE, fiind un indicator important în elaborarea deciziilor sale de politică monetară, potrivit agerpres.ro.
Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene și economistul șef al BCE, Philip Lane au discutat despre problema creșterii ratei inflației în zona euro, lăsând să se înțeleagă faptul că instituţia de la Frankfurt va majora dobânda de bază, cel mai probabil cu câte 25 de puncte de bază. Acest lucru se va întâmpla la reuniunile de politică monetară programate pentru iulie și septembrie. Mai mulți oficiali ai BCE și economiști își pun întrebări cu privire la această majorarea a dobânzii de bază, mai ales că inflația nu dă semne de încetinire.
Banca Centrală Europeană este în urmă cu politica monetară comparativ cu alte instituții centrale, care au început încă de anul trecut majorarea dobânzilor. Dobânda la depozite practicată de BCE este de minus 0,5%, ceea ce înseamnă că băncile comerciale plătesc pentru privilegiul de a plasa lichidități la banca centrală, iar dobânda de refinanțare este la nivelul zero.