Răsturnare spectaculoasă de situație! PSD participă la BPR și va stabili data moțiunii de cenzură. Cîțu supraviețuiește
- Dan Andronic
- 9 septembrie 2021, 07:28
Răsturnare spectaculoasă de situație în bătălia care se duce pentru moțiunea de cenzură care poate pecetlui soarte guvernului Cîțu. PSD a decis în urma unor negocieri din cursul nopții să ia parte la ședința Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului și să voteze data moțiunii. O manevră care-l ajută pe Florin Cîțu în lupta cu Ludovic Orban.
Planul celor care vor să tranșeze bătălia dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu este ca azi la 10.00 vor fi prezenți reprezentanții PSD, PNL și UDMR. Această majoritatea va face ca cvorumul să fie asigurat, iar în ședinta Birourilor Permanente ale Parlamentului reprezentanții celor trei partide vor vota pentru stabilirea datei de 1 octombrie. De ce 1 octombrie? Ca să fie după Congresul PNL, iar Ludovic Orban să piardă toate pârghiile de putere pe care le are ca președinte al Camerei Deputaților. Pentru că va fi schimbat din această funcție, în așa fel încât nu va mai putea conduce ședința de moțiune.
Adică, “PSD-ul va fi pe față acum și nu mai e niciun dubiu că susține cauza echipei Cîțu, singurul scop fiind ca moțiunea sa nu se voteze inainte de 25 septembrie pentru ca Florin Cîțu să câștige președinția PNL și să pice Guvernul după aceasta dată“, a anunțat Antena 3 în această dimineață.
Tot în această dimineața, la ora 09.00 va avea loc o ședință a conducerii PNL în care se va întoarce decizia de ieri
După cum știți, conducerea PNL a luat mai multe hotărâri în Biroul Politic Naţional pentru a se asigura că Ludovic Orban şi apropiaţii şefului liberalilor nu pun umărul la dărâmarea Guvernului Cîţu. „Niciun parlamentar PNL nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru dărâmarea propriului guvern sau a premierului desemnat de PNL, domnul Florin Cîţu. În caz contrar, se vor aplica sancţiunile statutare”, stipulează una din deciziile conducerii PNL. Se va accepta prezența la Birourile Permanente reunite ale reprezentanților PNL.
Ce se va întâmpla cu demersul de la Curtea Constituțională?
CCR a cerut Guvernului cât și Parlamentul să formuleze puncte de vedere pe marginea acestui conflict până în 15 septembrie, urmând ca ulterior să se stabilească termenul de judecată: „Referitor la cererea de soluționarea a conflictului dintre Guvern si Parlament s-a stabilit ca până la 15 septembrie părțile să își exprime punctul de vedere. Termenul pentru ședința de judecată se stabilește ulterior. Art. 34 -36 din Legea 47/1992” – se precizează în informarea transmisă de CCR. Este un mic semn de întrebare legat de momentul moțiunii, mai ales că Florin Cîțu a cerut să se verifice existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, legat de moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS, cu sprijinul AUR.
S-ar putea ca salvarea să vină chiar de la această instituție.