Editura Evenimentul si Capital

Răsturnare de situație în Dosarul focului de la Restaurantul Beirut. Constatatarea explozivă a specialiștilor

Autor: | | 1 Comentarii | 3186 Vizualizari

Raportul de expertiză tehnică schimbă datele problemei în dosarul privind incendiului de la Restaurantul Beirut din Constanța, în care trei tinere au murit arse de vii, fără a putea să mai iasă din camera, deși ușa era deschisă.

Astfel, raportul de expertiză tehnică judiciară-electroenergetica întocmită de expertul tehnic judiciar dr.ing. Nicoleta-Corina Crețu, arată că incendiul de la Restaurantul Beirut nu a izbucnit din cauza particulelor de praf de făină care au ieșit din cuptorul de pâine și și au atins o grindă de lemn situată la aproximativ 5 metri înălțime, luând imediat foc. Aceasta era varianta experților INSEMEX, și a reținut în rechizitoriu procurorul PICCJ Mihai Eduard Ilie, cunoscut că „procurorul Colectiv".

Conform concluziilor expertului tehnic judiciar Corina Crețu, cauza principala a incendiului de la restaurantul Beirut a fost „instalația electrică, identificată că improvizată", atenție, în clubul Legendary Pub (intimat parte civilă în dosar), local situat perete în perete cu camera-vestiar a celor 3 fete, la mansardă clădirii în care se află și restaurantul Beirut. Distrugerea instalației de la clubul Legendary Pub a fost determinată de "modul neconform în care a fost realizată, prin nerespectarea în totalitate a prevederilor legale din domeniul energiei electrice și a normelor tehnice aplicabile în utilizarea energiei electrice la consumatori", care a permis astfel supraîncălzirea uneia dintre cele 3 aeroterme aflate în club (neomologate/neautorizate), care erau montate la tabloul improvizat secundar din locație, scrie luju.ro

Concluzia la care a ajuns expertul tehnic judiciar vine după circa 4 ani de procese, 4 ani în care s-a refuzat cu vehemență efectuarea unei exertize tehnice electrice, deși părțile din dosar au solicitat acest lucru atât în faza urmăririi penale, cât și în faza cercetării judecătorești de la fond, la Judecătoria Constanța.

Atât procurorul Mihai Eduard Ilie, cât și tânăra judecătoare Mara Isabella Iacob de la Judecătoria Constanța s-au opus efectuării unei expertize electrice, mergând la sigur pe mâna experților INSEMEX care au luat drept cauza principala a izbucnirii incendiului „particulele de praf de făină".

Regretabil, niciunul dintre cei implicați în dosar nu a ținut cont de alte concluzii extrajudiciare, ori de studii și experimente, care arătau că era imposibilă aprinderea unei grinzi de lemn (care arde la 440 grade) cu o particula de praf de făînă (care s-ar aprinde la 458 grade), ce iese dintr-un cuptor a cărui temperatura nu depășea 305 grade, și la care nu era necesară racordarea la un horn. Mai mult decât atât, s-a ignorat complet și faptul că particulele de praf de făînă nu aveau cum să iasă pe horn, cuptorul prevăzând eliminarea acestora doar prin ușa din față, pe unde erau băgate lipiile în cuptor.

Raportul consemnează că: „Localizarea, cu maximă probabilitate, a focarului inițial al incendiului este în instalația electrică interioară din Clubul Legendary Pub, după tabloul electric secundar, montat pe peretele de lângă vestiar".

Rezultatele pe JUDETE la Evaluarea Nationala! DURERE pentru MULTI elevi! Ce NOTE s-au obtinut!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI