Răsturnare de situație spectaculoasă. Fost consilier prezidențial, în vizorul DNA
- Ionut Muresan
- 17 decembrie 2019, 22:26
Curtea de Apel București a admis, marți, cererea de redeschidere a urmăririi penale formulată de procurorii DNA pe numele fostului consilier prezidențial Daniel Moldoveanu (foto), precum și pe numele oamenilor de afaceri Dorin Cocoș, Alin Cocoș și Adrian Thiess.
„Constată legalitatea şi temeinicia Ordonanţei nr.3021/C/2019 din data de 14 octombrie 2019 a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi confirmă redeschiderea urmăririi penale, dispusă prin acea ordonanţă, în cauza privind pe Moldoveanu Daniel-Andrei, Buliga-Neagu Alecsandru-Andrei, Surdu Georgian-Gabriel, Niculae Aurel, Birişiu Ionuţ, Thiess Ragnar-Adrian, Cocoş Dorin şi Cocoş Alin. În temeiul art.275 alin.3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi 17 decembrie 2019”, se arată în decizia Curții de Apel București.
Curtea de Apel București a luat în discuție pe data de 11 decembrie cererea de redeschidere a urmăririi penale împotriva unor personaje-cheie din dosarele ANRP, proces care are la bază o plângere semnată de omul de afaceri Horia Simu.
Cei vizați sunt fostul consilier prezidențial Daniel Moldoveanu, precum și Adrian Thiess, Dorin Cocoș și Alin Cocoș.
Simu a fost trimis în judecată într-un dosar ANRP alături de Alina Bica, în urma unor denunțuri ale lui Daniel Moldoveanu și ale altor martori, care ulterior a beneficiat de un statut special din partea DNA.
În 2018, fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost achitată pentru acuzatiile luare de mită în dosarul ANRP în care era implicat milionarul Horia Simu, iar acum „roata” s-a întors împotriva denunțătorilor enumerați mai sus.
Omul de afaceri Horia Simu a fost acuzat că ar fi mituit-o cu 400.000 de euro pe Crinuţa Dumitrean, fostă şefă a ANRP, pentru urgentarea procedurilor şi acordarea unor despăgubiri pentru un teren situat în Constanţa.
În rechizitoriu, procurorii scriu că Simu l-ar fi mituit cu 5.000 de euro şi pe un expert, în vederea evaluării terenului ca fiind în intravilanul municipiului, în loc de extravilan, pentru a „umfla” valoarea despăgubirilor.
În întreaga „afacere” a fost cooptat, în 2011, şi fostul consilier prezidenţial Daniel Moldoveanu. „Profitând de relaţia profesională şi de prietenie cu (…), care deţinea o funcţie importantă la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, inculpatul Simu Horia i-a transmis acestuia disponibilitatea sa de a ceda un procent de 25% din drepturile deţinute în dosarul de despăgubire nr. 22804/FFC/2010 pentru obţinerea cât mai urgentă şi întrun cuantum cât mai mare de despăgubiri de la ANRP”, se arată în rechizitoriu.
Contactat de EVZ, Horia Simu a făcut scurte precizări: „Originea e inversă: Revendicarea o aveam cumpărată când Daniel Moldoveanu mi-a spus că poate să rezolve o revendicare din care să-i dau 25%. El recunoaşte în propriul denunţ că el stabilea cotele de împărţeală…”
Horia Simu a scris pe Facebook, chiar în ziua în care a fost trimis în judecată alături de Crinuţa Dumitrean şi alte opt persoane, că este un „ţap ispăşitor”.
Acesta susţine că nu el a apelat la Daniel Moldoveanu, pe atunci consilier prezidenţial pe probleme de siguranţă naţională, ci invers. La DNA au urmat denunţuri la foc încrucişat din partea amândurora, în urma cărora a „picat” inculpat Simu, care acum îşi varsă amarul pe reţeaua de socializare şi pe blogul personal (horiasimu. files.wordpress.com).
„Daniel Moldoveanu (…) este cel care a venit la mine CERÂNDU-MI să-i dau un dosar de care să se ocupe ca să-i iasă şi lui nişte bani – s-a grăbit anul trecut (la două săptămâni după arestarea mea) să se autodenunţe pentru a scăpa. Cine l-a învăţat să facă asta??? De ce DNA a ignorat toate dovezile impotriva lui (…)? Domnul Moldoveanu a mai intermediat şi alte revendicări şi tranzacţii comerciale pe care nu le avea în atribuţiile legale”, scria Simu în ziua trimiterii în judecată.