Răsturnare de situație! Pentru medicii români a devenit mai profitabil să muncească la ei acasă

Răsturnare de situație! Pentru medicii români a devenit mai profitabil să muncească la ei acasă

După mărirea salarială a cadrelor medicale din România, care s-a produs în urmă cu aproape doi ani, taberele s-au împărțit între mulțumiți și nemulțumiți, dar s-a și produs scânteia care a aprins multe dispute între pacient și medic, chiar și între medic cu medic. Întrebarea generală încă mai planează: câștigă medicii din țara noastră mai puțin decât medicii din țările unde știința este la nivel înalt?

Un studiu realizat de cel mai important jurnal medical „Nature”, arată cât câștigă, în medie, un cadru medical (medic sau cercetător științific) din 10 state evoluate – țări din Uniunea Europeană și continente precum SUA sau Asia. Diferența dintre salariile românilor este surprinzătoare, în mod deosebit, în țările în care cei mai mulți absolvenți de rezidențiat au migrat. Scăzând cheltuielile de întreținere din salariul unui medic român care muncește în străinătate, ceea ce rămâne poate fi mai puțin decât bilanțul financiar pe care l-ar fi realizat muncind ca medic în România.

Medicina este o meserie profitabilă în România, dacă analizăm marjele salariale din cele mai puternice state ale lumii. Dacă ani de zile medicina a fost remunerată în totală bătaie de joc, din martie 2018 salariile doctorilor și ale asistenților medicali s-au dublat, triplat și chiar mai mult de atât pentru anumite specialități. De exemplu, un medic primar clinician, care nu face gărzi, câștigă acum circa 11 mii de lei (cca. 2.350 euro) pe lună, iar un medic anestezist pe ATI, cu gărzi într-un spital de urgență, poate câștiga și 25 de mii de lei (cca. 5.320 euro) pe lună. Cu toate acestea, angajați ai sistemului medical susțin în continuare că salariile sunt mult mai mici în comparație cu țările vizate de migrația medicilor români. Iată care este adevărul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între 28.200 și 63.840 de euro pe an

Franța. În țara care absoarbe cei mai mulți medici români, prin oferte „de nerefuzat”, conform jurnalului medical Nature, un medic sau un cercetător câștigă între 26.313 și 43.855 de euro pe an. Deci, medicii români se încadrează în graficul salarial al francezilor și, conform limitei superioare de 43 de mii de euro, românii chiar o depășesc. „E drept că în Franța există centre medicale mai bine dotate și condiții mai bune de muncă, însă și traiul este mai costisitor”, ne-a spus Andreea Constanda, medic generalist român stabilit în Paris.

Italia. Într-o altă țară mai evoluată din punctul de vedere al actului medical și al dotărilor – conform medicilor români, un doctor primește, în funcție de specialitate, un salariu minim de 26.313 de euro și unul maxim de 43.855 de euro pe an. De asemenea, Italia este o țară costisitoare, în raport cu prețurile noastre.

Spania. Este și ea, în folclor, un rai al medicilor care au emigrat în țări mai civilizate, însă salariile ibericilor sunt, acum, similare. Mai exact, un medic spaniol câștigă anual între 26.313 și 43.855 de euro, în funcție de specialitate.

Marea Britanie. De departe a fost considerată lozul câștigător de către mulți medici români care visau, încă din timpul rezidențiatului, să lucreze în Regatul Unit. Bani mai mulți și medicină la nivel înalt. Totodată, lucrurile s-au schimbat total de când s-au majorat salariile în țara noastră: un medic sau un cercetător britanic câștigă la fel de mult cât unul român: între 23.250 de lire și 38.749 de lire pe an. Media românilor este de 32.000 de lire, deci chiar un salariu concurent!

Țările unde chiar se câștigă regește

Australia. Excelează la capitolul salarii, conform Nature, oferind medicilor un salariu anual încadrat între 80.000 de dolari și 109.999 de dolari. Dublu față de salariul maxim al unui român. E important de știut că sistemul medical australian este preponderent privatizat, iar asigurările medicale private sunt cele care acoperă aceste remunerații la care românii pot doar să viseze.

Germania. Este și ea o țară în care medicii câștigă regește comparativ cu ai noștri, salariul anual fiind cuprins între 43.856 și 70.169 de euro.

Japonia. Țara care a adăpostit unele dintre rădăcinile importante ale medicinei pune mare preț pe specialiștii săi în acest domeniu. De asemenea, conform românilor stabiliți acolo, medicina câștigă mulți bani din asigurările private încheiate între spitale și companii, dar și din programele de stat obligatorii, precum testări genetice pentru depistarea precoce a cancerului de sân și de stomac. Salariul doctorilor japonezi se situează între 50.000 și 79.999 de dolari pe an.

SUA. Aparent, este țara cu cea mai mare rată de îmbogățire a unui medic, însă, așa cum spun americanii, „nu o să vezi un medic sub 50 de ani cu bani!”. De ce? SUA poate să ofere și salarii anuale de peste 500 de mii de dolari chirurgilor – în special în zona cardiovasculară, pulmonară și oncologică, însă pentru un medic român emigrant vor exista costuri suplimentare. Pe lângă cele de relocare, vor exista și anumite atestate care trebuie obținute atât pentru limba străină vorbită, cât și pentru libera practică într-o țară străină. Medicul trebuie să parcurgă un program de pași, „Steps”, în urma cărora va da examene și va obține atestatul de liberă practică. Aceste „Steps” sunt obligatorii pentru a obține avizul de a profesa pe pământul american (United States Medical Licensing Examination) și pot depăși suma de 50.000 de dolari. Mai mult, în primul deceniu de practică, majoritatea medicilor specialiști se chinuie să acopere creditele făcute în timpul studiului. La nivel național, în SUA, studenții termină medicina cu datorii de circa 194.000 de dolari. „Când eram în anul doi de facultate la Washington University, deja discutam despre terminarea studiilor cu o datorie de 250 de mii de dolari”, povestește Eliza Thompson, medic, pentru platforma MedScape.

Asociația Studenților la Medicină din SUA face apeluri disperate către stat, spunând că suma minimă datorată cu care ies tinerii de pe băncile școlilor de medicină este de 150.000 de dolari.

Canada. Salariile medicilor sunt similare cu cele din SUA.

Ai noștri au salarii mai mari decât cei din India!

Deși este țara în care medicina este predată la nivel înalt și aduce multe inovații în cercetare, medicii din India sunt mult mai slab plătiți comparativ cu cei români. Asta ar putea explica valul de rezidenți indieni care preferă să-și caute de muncă în țara noastră. Remunerația anuală a unui medic din India este de maximum 15.000 de dolari.

3.000 de euro este salariul mediu al unui medic care profesează într-un spital din România