Răsturnare de situație la Colectiv! Ce spun paramedicii italieni despre intervenția ISU

Alessandro Zambelan este paramedic și comandă o unitate specială în Milano.

Italianul are la activ sute de intervenții de ultim moment, salvând mii de oameni din ghearele morții. Într-un interviu acordat Digi24, Zambelan analizează modul în care s-a intervenit la Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015. Cu o experiență de 13 ani în spate, paramedicul din Milano își permite să spună unde a greșit ISU.

După ce a vizionat filmul intervenției de la Colectiv, Alessandro Zambelan a tras concluzia că „au lipsit paramedici sau medici care să facă triajul chiar în gura clubului, acolo unde era cel mai bine să o facă”. În plus, poliţiştii de la rutieră, civilii şi curioşii nu aveau ce să caute acolo: „Răniţii şi supravieţuitorii trebuiau triaţi într-o zonă specială şi ţinuţi acolo. Mulţi dintre ei s-au întors din dorinţa de a ajuta, dar ar fi putut complica intervenţia. Nu cred că era cazul”.

„Toată lumea dădea ordine”

Pe imagini, paramedicul italian a mai sesizat și absența paramedicilor în primele momente ale intervenției. „Acolo e o încâlceală de pompieri, ofiţeri, poliţişti de la rutieră, civili, politicieni, poliţişti locali, răniţi. Nu ştiu ce protocol au respectat ei pe străduţa aia, că într-un fel toată lumea dădea ordine la toată lumea”.

Criticați pentru că s-au folosit de paleți pentru a-i ajuta pe răniți, Alessandro Zambelan îi laudă pe pompieri: „Improvizaţia cu paleţi este justificată. Au căutat soluţii pe moment. Nu e de condamnat că i-au scos pe braţe, mai degrabă faptul că sunt pompieri care se învârt în loc şi nu ştiu ce să facă, în timp ce răniţii ajută, sau chiar cară alţi răniţi”.

Și un alt cap de acuzare pică: „Într-o astfel de situaţie, rolul pompierilor nu este acela de a resuscita!”.

Despre înjurătura lui Orlando Șchiopu

Pe imaginile intervenției de la Colectiv se vede cum, la un moment dat, Orlando Șchiopu scapă o înjurătură la adresa morților.

Italianul Zambelan, participant la sute de astfel de intervenții, condamnă gestul, însă nu crede că trebuie făcut mare tam-tam pe marginea unei înjurături. Din contră, îi găsește scuze omologului său român: „Dacă era în timpul intervenţiei şi încă mai erau persoane de extras, nu cred că a fost o înjurătură din dispreţ. Oricum, nu se face. Faptul că unul dintre pompieri vine să-l întrebe «Ce facem cu morţii?» poate fi o dovadă clară că nu se cunosc procedurile. Nu ştiu cât de gravă este replica lui, dar în cazul unui dezastru ei trebuie să se ocupe, aşa cum îţi ziceam, de cei vii. Că a zis «Lasă-i acolo» sau ce a zis el, în teorie nu e greşit. Sigur, poate s-a exprimat prost, dar dacă, de fapt, el a vrut să spună «Nu mă interesează acum de morţi, avem altceva de făcut acum, mult mai important. Mai sunt vii de salvat, de scos, pe cei morţi lasă-i acolo»?”.

În final, Alessandro Zambelan trage concluzia că intervenţia de la Colectiv pare una din lumea a treia, dar nu este chiar aşa. Românilor le lipsește organizarea, atât!