Întorsătură neașteptată în cazul de dopaj în care este implicată jucătoarea de tenis Simona Halep. În vreme românii așteaptă cu sufletul la gură un verdict care să clarifice situația, un inspector din cadrul Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) face o declarație care dă peste cap tot ce se știa despre dosarul Halep.
Antrenorul de tenis Mihai Rusu, care activează în Germania, fost redactor sportiv la Europa Liberă, susține că știe motivul tergiversării procesului de dopaj în care este implicată Simona Halep. Potrivit spuselor sale, informația i-a fost prezentată de un oficial al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA). Responsabil petnru întârziere ar fi, după cum spune antrenorul Mihai Rusu, fost coechiper al lui Ilie Năstase, chiar avocații jucătoarei de tenis din Constanța care amână procesul de dopaj.
„După o discuție cu un inspector WADA din Munchen am aflat că presiunea este de partea Simonei Halep, nu invers! Să nu creăm impresia ca judecătorii sunt de vină! Ei raspund la cererile avocaților Simonei Halep”, a declarat Mihai Rusu.
Din informațiile pe care le-a primit de la inspectorul WADA, a relatat Mihai Rusu, avocații Simonei Halep caută contraargumente ca să demonstreze nevinovăția sportivei.
„Procesul Simonei Halep este tergiversat de avocații ei, care caută contraargumente! Judecătorii au probele controlorilor anti-doping, așa că nu ei sunt acuzații. Mingea se află în terenul avocaților”, a adăugat fostul crainic sportiv de la Europa Liberă.
Misiune infernală pentru apărarea Simonei Halep
Antrenorul român a precizat că, deși au trecut șapte luni de la momentul în care Simona Halep a primit notificarea de suspendare provizorie din competițiile sportive, avocații acesteia nu ar fi găsit suficiente probe în favoarea nevinovăției.
„Avocații ei cer timp să studieze și să găsească noi contraargumente, pentru că judecătorii au argumentele: au prins-o dopată. Tot ce se întâmplă legat de Simona Halep sunt contracte între WTA, WADA și CIO, deci nimic nu este separat, totul este în sistem!”, a mai dezvăluit Rusu.
Mihai Rusu este de părere că apărătorii angajați de Simona Halep au o misiune infernală. Ei trebuie să obțină achitarea în acest proces, în condițiile în care lipsa intenției în cazul ingerării unui supliment nutritiv contaminat, așa cum s-a vehiculat că ar fi pățit românca, nu poate servi drept scuză.
„E poveste de adormit copiii. Niciun inspector WADA nu crede că cineva i-a deschis gura și i-a băgat EPO pe gură!”, a afirmat Mihai Rusu, conform prosport.ro.
Avertismentul ITIA cu privire la suplimentele nutritive
De altfel, Agenția Internațională pentru Integritatea tenisului (ITIA) i-a avertizat pe jucători asupra riscurilor la care se supun atunci când consumă suplimente nutritive.
„Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și / sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție. Au avut loc mai multe încălcări ale regulilor anti-doping în cadrul TADP (Programul anti-doping de tenis) din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate. Suplimentele din toate regiunile pot prezenta un risc crescut de încălcare a antidopingului. Jucătorii din America de Sud ar trebui să fie foarte atenți la utilizarea suplimentelor, inclusiv a celor preparate în farmacii, deoarece în acea regiune au avut loc mai multe încălcări rezultate din suplimentele preparate din surse similare.
ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. Jucătorii sunt încurajați să evalueze necesitatea unui supliment și apoi să cunoască riscurile pe care acestea le pot prezenta. Jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul care apare pe suplimente, de exemplu că sunt aprobate de WADA sau CIO sau că nu conțin substanțe interzise.În consecință, nu este necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau utilizarea conștientă din partea jucătorului pentru a stabili o încălcare a regulii anti-doping”, a transmis ITIA.