Evenimentul Zilei > International > Răsturnare de situaţie în cazul cursei MH17. Unul dintre suspecţi neagă orice implicare
Răsturnare de situaţie în cazul cursei MH17. Unul dintre suspecţi neagă orice implicare

Răsturnare de situaţie în cazul cursei MH17. Unul dintre suspecţi neagă orice implicare

Unul dintre cei patru suspecți judecaţi pentru doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines din 2014 a negat orice implicare.

Unul dintre cei patru suspecţi judecaţi pentru doborârea unui avion malaezian deasupra Ucrainei, în 2014, a negat orice legătură cu atacul sau cu procurarea rachetei care a dus la distrugerea aeronavei, a susţinut unul dintre avocaţii apărării, luni, la tribunalul districtual din Haga, unde are loc procesul.

Avionul companiei Malaysia Airlines care zbura pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur la 17 iulie 2014 a fost doborât de o rachetă lansată de pe un teritoriu controlat de rebeli pro-ruşi în estul Ucrainei. Toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord şi-au pierdut viaţa.

După ani de anchetă există patru acuzaţi, unul dintre ei neagă tot

După o anchetă internaţională care a durat aproape şase ani cu privire la tragedia cursei MH17, patru acuzaţi au fost chemaţi să răspundă în faţa justiţiei. Trei dintre ei sunt judecaţi în absenţă începând din martie şi doar unul dintre ei, Oleg Pulatov, a solicitat să fie reprezentat de un avocat, ceea ce face ca, în baza legislaţiei olandeze, să nu poată fi considerat judecat în lipsă, deşi nu este de faţă la proces.

Avocata Sabine ten Doesschate a declarat luni la tribunal că:  clientul său nu a contribuit şi nu a fost implicat şi, mai mult, nu a avut şi nu are niciun fel de cunoştinţe legat de modul şi motivul doborârii cursei MH17.

Ea a adăugat că Oleg Pulatov are îndoieli în ce priveşte scenariul acuzării conform căruia avionul a fost lovit de o rachetă de construcţie rusească BUK. Clientul nostru nu ştie ce s-a întâmplat. Ceea ce ştie este că nu a văzut nicio rachetă BUK, a subliniat avocata.

Aceasta a mai menţionat că Pulatov ar fi dispus să depună mărturie, dar după ce se va ajunge la un acord privind modul în care se poate desfăşura acest lucru. Oleg Pulatov, care trăieşte în Rusia, face obiectul unui mandat internaţional de arestare.

Audierea de luni de la tribunalul de lângă aeroportul Schiphol a fost una procedurală, nefiind încă stabilită o dată pentru a începe propriu-zis procesul, informează Agerpres.

Declarţii incendiare despre  zborul MH17

Cu privire la acest caz misterios, fostul prim-ministrul al Australiei Tony Abbott a dezvăluit că autoritățile malaeziene de la cel mai înalt nivel au crezut încă de la începutul anchetei că în cazul dispariției zborului MH17 operat de Malaysia Airlines este vorba de un scenariu de sinucidere. Acesta reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale aviației.

Toby Abbott: „Din câte am înțeles – am înțeles destul de clar – de la cel mai înalt nivel din guvernul Maleziei este că foarte, foarte devreme în anchetă, ei au crezut că a fost un scenariu sinucidere-crimă”, a spus fostul șef al guvernului australian.

„Nu o să spun cine ce a spus cui. Dar lăsați-mă să reiterez – Vreau să fiu cât se poate de clar – s-a înțeles, la nivelul cel mai înalt, că aici a fost aproape sigur vorba de un scenariu de sinucidere”, a subliniat fostul oficial. „O crimă în masă cauzată de sinuciderea pilotului”, a menționat acesta.