Răsturnare de situație în cazul copilului mort la Pașcani. Ce s-a descoperit
- Feri Predescu
- 30 noiembrie 2019, 18:26
Controalele dispuse de Direcția de Sănătate Publică au scos la iveală informații care contrazic acuzațiile părinților copilului decedat la Pașcani, conform cărora medicii ar fi dat dovadă de incompetență și iresponsabilitate. Anchetatorii au venit cu probe noi.
În urma decesului subit al copilului din Pașcani diagnosticat cu varicelă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a trimis în anchetă două echipe de specialiști. Astfel, o echipă de medici epidemiologi a fost trimisă la Liceul „Nicolae Iorga”, iar o echipă de inspecție sanitară s-a deplasat la Spitalul de Urgențe Pașcani. În urma anchetei, s-au suspendat cursurile și toți elevii au fost trimiși acasă, conform bzi.ro. De vinerea trecută, în Pașcani s-au înregistrat alte șapte cazuri de varicelă. Concluzia anchetatorilor trimiși de DSP arată că băiatul a decedat din alte motive decât cele enumerate de părinți. Declarațiile medicilor schimbă total perspectiva decesului.
La doar 7 ani, Ianis Iulian Mahu a decedat din cauza unei boli a copilăriei, vărsatul de vânt. La finele săptămânii trecute, băiatul fusese diagnosticat cu varicelă. Inițial, părinții au susținut că decesul băiețelului a avut loc din cauza lipsei de profesionalism și promptitudine a personalului medical al spitalului din Pașcani. Aceștia au afirmat că ambulanța ar fi întârziat să apară, iar când au ajuns la spital, medicii și asistenții nu l-au tratat pe Ianis ca fiind o urgență. De la Unitatea de Primiri Urgențe a fost direcționat la etajul cinci, la Pediatrie.
„Ianis a stat intubat pe targă în holul spitalului timp de mai multe minute. Îl așteptam pe medicul de gardă, care a venit total nepăsător și l-a direcționat către o cameră fără aparatură de specialitate, considerând că nu are nevoie de un ajutor mai mare. La zece minute după ce i-au administrat o perfuzie și medicamentație, Ianis și-a pierdut cunoștința. Copilul meu trebuia resuscitat, dar aceștia nu aveau aparatură în salon, așa că i-au acordat primul ajutor efectuând manevre clasice. După ce au văzut că nu au niciun rezultat, au plecat la parter să care aparatura până la etajul cinci. Timp de două ore, medicul Vasiliu s-a chinuit cu încă trei colegi să-l salveze, dar a fost prea târziu”, a povestit tatăl băiatului.