La nici 24 de ore de când Bulgaria a anunțat că va sprijini inițiativa Marină Regională în Marea Neagră, oficialii bulgari au comunicat că nu mai consideră oportună crearea unei flote pe Marea Neagră, deoarece acest lucru ar putea stârni reacții negative din partea Rusiei.
Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat că nici el și nici președintele Rosen Plevneliev, urmați de ministrul Apărării, Nikolay Nencev, nu consideră că ar fi necesară crearea unei flote comune pe teritoriul Mării Negre care să împiedice influența Rusiei.
Potrivit site-ului Novinite, „navele NATO ar putea patrula de-a lungul țărmurilor noastre numai în cazul unui aflux puternic de refugiați”, a subliniat premierul de la Sofia.
Boiko Borisov a mai percizat că ”nimeni nu ar trebui să pună la îndoială angajamentul nostru pro-NATO, dar la modul în care s-a propus, atât la întâlnirea cu premierul român, cât și la cea cu președintele - noi suntem împotrivă”.
Ironia face că, ieri după-amiază, în cadrul conferinței de presă comune în care a fost prezent șeful statului bulgar, dar și președintele român Klaus Iohannis, oficialul bulgar a fost foarte receptiv cu privire la acest parteneriat și a susținut inițiativa României în bazinul Mării Negre.
Conform comunicatului și a declarației integrale care a apărut pe site-ul oficial al Președinției României, oficialul bulgar a transmis următoarele: „Bulgaria nu numai în cuvinte, ci şi în fapte, va sprijini orice efort pentru îmbunătăţirea securităţii în regiune. Este în interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO în România, precum se aşteaptă să fie adoptată hotărârea la Varşovia. Aţi auzit şi ieri poziţia Guvernului bulgar prezentată de Ministrul Apărării din Bulgaria, domnul Nencev, după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu omologul din România. A declarat foarte clar care este poziţia Bulgariei. Bulgaria sprijină iniţiativa şi va participa cu până la 400 de militari pe principiul rotaţiei. Dar nu numai asta, prietenii noştri români au avut o nouă iniţiativă, pe care o sprijinim, şi anume Iniţiativa Marină Regională în Marea Neagră. Este cu scop de apărare, evident, şi vom sprijini această nouă iniţiativă a României. Bulgaria va demonstra nu numai că stăm ferm în spatele colaborării regionale, dar vom folosi NATO ca platformă.”.
Potrivit Rador, în luna februarie a acestui an, în cadrul unei întâlniri la Bucureşti, preşedinţii Bulgariei şi României au solicitat o cooperare mai activă între statele NATO în regiunea Europei de Sud-Est şi Mării Negre.
În timpul Summitului NATO de la Varşovia, care va avea loc între 8 şi 9 iulie, se va rediscuta proiectul flotei NATO de la Marea Neagră.