Răspunsuri oficiale la cele mai arzătoare întrebări despre ce au voie să facă în pandemie

Răspunsuri oficiale la cele mai arzătoare întrebări  despre ce au voie să facă în pandemie

Grupul de Comunicare Strategică a transmis răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări primite pe căi electronice, de la români. Pentru că sunt câteva teme care revin cu regularitate, rspunsurile au fost făcute publice, astfel încât mai mulți români să fie în cunoștință de cauză. Este vorba de zeci de răspunsuri.

38 de întrebări și-au găsit răspunsul, duminică, la Grupul de Comunicare Strategică (GCS). În această perioadă una din principalele probleme ale românilor este procuarea cărnii de miel. ”Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel de la agentul economic autorizat de unde îmi cumpăram în fiecare an?”, e una din întrebări. Ce trebuie trecut în declarație?

”Da, însă trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor).

De asemenea, vă recomandăm să mergeți singur, nu cu mai mulți membri ai familiei și să vă asigurați că agentul economic este autorizat și respectă toate condițiile igienico-sanitare impuse de instituțiile cu atribuții în domeniu. Nu uitați să cereți documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță sau factură”, transmit ogicialii GCS.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Poate persoana de la care cumpăr, în fiecare an, carne de miel să vină să mi-o aducă acasă?”,  e o altă întrebare. Răspunsul oficial este că da, poate veni ”dar trebuie să dețină asupra sa documentele necesare conform ordonanțelor militare și documentele de proveniență ale produselor și să poată emite bon fiscal, chitanță sau factură”.

Este de reținut, informează GCS, că anul aceta, date fiind restricțiile de circulație impuse, comercianții nu mai pot veni cu turmele de miei la margiena orașelor.

Paști fără masă în familie și slujbă la biserică

”Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?”, este o altă întrebare care stă pe buzele multor români. Răspuns: ”Desigur. Conform ordonanței militare trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 4, motive justificate, precum asistența  persoanelor vârstnice, bolnave. De asemenea, recomandăm evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă.

Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces”. Dar, mai trebuie reținut ceva: ”Prin Ordonanțele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paște, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare.

În același timp, se recomandă, pe cât posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces”.

Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția și că anul acesta  slujbele din Săptămâna Mare și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicității o serie de recomandări pe care le regăsiți aici. Nici deplasarea la cimitir pentru efectuarea ritualurilor creștine nu este permisă, conform ordonanțelor militare.

GCS explică și cum este permisă plimbarea copiilor în spațiul public, dar și faptul că pot merge la pescuit sportiv doar aceia care au norocul să locuiască foarte aproape de sursa de apă, îndeplinindu-se astfel ”cerința prevăzută de articolul 1 litera e), din Ordonanța militară numărul 3”.

Ce fac analfabeții

Poate că v-ați întrebat ce se întâmplă cu analfabeții în această perioadă? Cum își scriu ei declarațiile pr proprie răspoundere. Ei bine, GSC are răspuns și pentru această situație.

”Completarea unei declarații pe proprie răspundere este o condiție obligatorie pentru deplasarea în afara locuinței, cu excepția situațiilor când deplasarea se face către/la locul de muncă. Persoanele care nu pot completa această declarație vor trebui să apeleze la sprijinul unor rude/vecini sau autorități locale, prin serviciile de asistență socială”, transmit reprezentanții GCS.