Evenimentul Zilei > International > Răspunsul pe care l-au căutat toți alchimiștii din istorie. De unde provine aurul de pe Pământ
Răspunsul pe care l-au căutat toți alchimiștii din istorie. De unde provine aurul de pe Pământ

Răspunsul pe care l-au căutat toți alchimiștii din istorie. De unde provine aurul de pe Pământ

Toată lumea îl apreciază, fiind un etalon al bogăției. Este folosit la confecționarea bijuteriilor, la tranzacții financiare, dar și pentru a măsura bogăția unor țări. Aurul este considerat cel mai prețios metal de pe pământ.

De-a lungul istoriei, alchimiștii au încercat să-l producă în laboratoarele lor, combinând diferite elemente chimice. Nu au reușit, în ciuda eforturilor pe care le-au depus. Un studiu recent, însă, arată că nici nu ar fi avut cum să reușească deoarece aurul are o proveniență extraterestră.

O echipă internațională, formată din cercetători din Germania, Belgia și Japonia au reușit o descoperire epocală. Ei au reușit să descifreze cum a apărut aurul pe Pământ. Studiile acestora arată că metalul prețios are proveniență extraterestră. Astfel, particulele de aur ar fi ajuns pe Pământ în urma exploziei unei supernove sau ca urmare a coliziunii dintre două stele neutronice. Cercetările s-au desfășurat la Centrul pentru cercetarea ionilor grei de la Darmstadt.

Conform concluziilor oamenilor de știință, în mediile extreme, în urma proceselor chimice care duc la conversia protonilor în neutroni, rezultă un exces al acetora din urmă, necesar în procesul de constituire a elementelor grele, precum aurul, argintul, toriul și uraniul, potrivit Science Alert.

Conform unor teorii, după evenimentul Big Bang, prin care a luat naștere Universul, nu erau prea multe elemente chimice. Aceasta până au luat naștere stelele și au început să spargă nucleele atomice din interiorul lor. Astfel, universul a devenit o mare masă de hidrogen și heliu.

Sursa foto. EVZ

Cum s-au format particulele de aur

Astrofizicianul Oliver Just de la GSI Helmholtz a explicat, conform sursei citate, experimentul realizat în urma căruia s-a ajuns la concluzia că aurul provine din mediul extraterestru.

„În studiul nostru, am investigat sistematic, pentru prima dată, ratele de conversie al neutronilor și protonilor pentru un număr mare de configurații de disc, prin intermediul unor simulări elaborate de computer”, a explicat omul de știință german.

Potrivit teoriei propuse de colectivul de cercetători, toate elementele chimice grele care există pe Pământ s-au format în condiții extreme, în medii astrofizice. Astfel, acestea au luat naștere în interiorul stelelor, în explozii stelare sau în timpul ciocnirii stelelor neutronice.

Aceste particule grele, care au rezultat în urma unor astfel de evenimente energetice au fost eliberate și au călătorit în Univers, ajungând inclusiv pe Pământ.

Când a ajuns aurul pe Pământ

Un alt studiu realizat la Universitatea Harvard, din Statele Unite definește stelele neutronice drept rămășițe exotice ale unor stele „prăbușite”. Acestea sunt corpuri cosmice foarte dense, care cântăresc cel puțin de 1,4 ori mai mult decât Soarele.

Concluziile studiului american arată că acumulările de aur din scoarța Pământului s-au produs în urmă cu aproximativ 4,54 miliarde de ani.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: