Răspunsul lui Lazăr pentru DECIZIA CCR privind PROTOCOALELE
- Alex Dumitrescu
- 16 ianuarie 2019, 16:57
Decizia CCR privind protocoalele are putere numai pe viitor, urmând a fi identificate și analizate soluțiile optime pentru dispunearea măsurilor legale, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat cunoştinţă despre decizia Curţii Constituţionale referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlamentul României, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, generat de încheierea între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii a protocoalelor din 4 februarie 2009 şi 8 decembrie 2016.
Potrivit art.147 alineatul 4 din Constituţia României, de la data publicării în Monitorul Oficial deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. După motivarea deciziei, urmează a fi identificate şi analizate soluţiile optime în vederea dispunerii măsurilor legale corespunzătoare”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, precum şi Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi unităţile subordonate - vor verifica, în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispoziţiilor referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală şi vor dispune măsurile corespunzătoare”, precizează CCR, conform Agerpers.