Marea Britanie a decis să iasă din UE, din cauza prea marii implicări a Bruxelles-ului în treburile naționale. În replică, Uniunea Europeană, în loc să caute soluții de relaxare a relațiilor, optează dimpotrivă pentru o și mai mare centralizare și integrare.
Se accelerează negocierile pentru a contura un răspuns al Uniunii Europene la ieșirea Marii Britanii. Luni după-amiază, președintele Franței, François Hollande și premierul italian, Matteo renzi au sosit la Berlin, pentru consultări cu cancelara Angela Merkel.
Într-o declarație comună, a cărei versiune în germană apare pe site-ul Ministerului de Externe de la Berlin, șefii diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, și germane, Frank-Walter Steinmeier, își fac cunoscute propunerile pentru relansarea Europei și mai ales a Zonei Euro.
Însă mai mulți ziariști germani susțin că Angela Merkel nu ar fi întru totul de acord cu această „Europă politică”. Dacă într-adevăr cancelara se opune, sau este vorba de o derobare tactică, este greu de spus.
Cert este că viziunea celor doi miniștri face concesii importante viziunii Parisului asupra Zonei Euro. În plus, trebuie subliniat că Steinmeier nu face parte din Uniunea Creștin-Democrată a lui Merkel, el fiind membru al Partidului Social-Democrat, aliat la guvernare, așadar coleg de doctrină cu Atrault și Hollande.
Cei doi miniștri de Externe arată în document:
„Vom face noi progrese în direcția unei uniuni politice în Europa, și invităm și celelalte state europene să ni se alăture în acest demers.”
Admițând că în țările europene există „niveluri de ambiție de integrare diferite” și că deci ar putea exista o Europă cu mai multe viteze, cei doi pledează pentru o integrare mai mare în materie de securitate, o politică de azil pentru refugiați unică la nivelul tuturor țărilor membre, o comvergență economico-bugetară întărită în Zona Euro și vorbesc chiar de un buget comun al Uniunii monetare.
În ceea ce privește integrarea securitară, documentul arată că „Germania și Franța vor susține de acum încolo o politică externă și de securitate integrată a UE, care să reunească toate instrumentele politice ale Uniunii”.
În ceea ce privește refugiații, documentul vorbește despre „o politică europeană (deci unică - n.r.) de azil și față de imigranți”, dorindu-se crearea unei „Agenții europene a Azilului”, și ca „UE să înființeze primul sistem multi-național de gărzi de frontieră și costiere”.
Rămâne de văzut cum va fi armonizată existența acestora cu misiunile similare ale forțelor NATO.
Pe plan economic, în opoziție cu linia impusă de Angela Merkel și de ministrul său de Finanțe, cei doi miniștri pledează pentru „ajustări”, astfel încât să li se dea satisfacție și țărilor debitoare, care se opun politicilor de austeritate.
În document se arată că Germania și Franța trebuie să fie nucleul care să impună aplicarea acestor măsuri.