În morişca de veşti rele despre epidemia de Coronavirus au început să apară şi din ce în ce mai multe veşti bune. Cercetătorii belgieni au anunţat luni descoperirea unor anticorpi, iar marţi a fost rândul celor americani să anunţe o descoperire similară.
Recent a venit şi rândul unui laureat al premiului Nobel pentru Chimie să lanseze un anunţ dătător de speranţe. Biofizicianul americano-britanic-israelian Michael Levitt susține că virusul se află în retragere și o să dispară curând.
Acesta a observat o încetinire a nivelului de răspândire al virusului în China, Israel și în scurt timp și în restul lumii. „Virusul este în criză şi contrar previziunilor sumbre, răspândirea acestuia se va opri”, a declarat Levitt într-un interviu acordat recent pentru calcalistech.com.
Levitt a realizat cu ajutorul unor calcule statistice că virusul se află într-o curbă descendentă a infecțiilor, iar după observaţiile sale numărul de noi cazuri raportate în fiecare zi a început să scadă începând cu data 7 februarie, iar câteva zile mai târziu, a scăzut și rata mortalității.
„Rata de infecţie a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi – aceasta este o statistică înfricoşătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele şi aceasta este o creştere exponenţială.
În acest ritm, întreaga lume ar fi trebuit să fie infectată în 90 de zile. Dar apoi, tendinţa s-a schimbat. O săptămână mai târziu, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu numărul morţilor.
Această schimbare dramatică a curbei a marcat punctul median şi a permis predicţia mai bună a momentului în care se va încheia pandemia.
Pe baza acestui lucru, am ajuns la concluzia că situaţia din toată China se va îmbunătăţi în două săptămâni. Şi, într-adevăr, acum există foarte puţine cazuri noi de infecţie” , a explicat biofizicianul.