Liderii celor două Corei, Kim Jong Un și Moon Jae In se întâlnesc pentru a treia oară astăzi, la Phenian. Regimul comunist și-a intensifi cat propaganda în favoarea reunifi cării pașnice, sub sloganul „o țară, două sisteme.
Voi spune tuturor cât de minunat este să te afli în brațele dragului Mareșal Kim Jong Un.” Acesta este mesajul pe care Ri Jin Ryong, un adolescent nord-coreean de 16 ani, membru al organizației paramilitare Gărzile Roșii ale Muncitorilor și Țăranilor îl transmite vecinilor sud-coreeni, chemându-i la unire.
Ri a făcut această declarație de iubire frățească unui corespondent Reuters la Grădina Zoologică din Phenian, unde el și colegii săi primiseră o zi de permisie după extenuanta paradă militară desfășurată pe 9 septembrie în fața liderului suprem.
Înaintea întâlnirii de astăzi dintre Kim Kong Un și președintele sud-coreean Moon Jae In, Coreea de Nord agită mai puternic ca niciodată în presă și prin evenimente grandioase ideea reunificării celor două țări. Totuși, în Coreea de Sud această eventualitate este considerată extrem de complicată și greu de realizat, din cauza prăpastiei politice, economice, sociale și culturale dintre cele două state care încă se mai află, din punct de vedere tehnic, în stare de beligeranță, după războiul din 1950-1953.
„Retorica nord-coreeană gravitează în rândul unificării nu doar pentru că cred cu adevărat într-o unificare adevărată, dar și pentru că este un slogan puternic care conferă justificare Phenianului de a îmbunătăți relațiile inter-coreene”, comentează Lim Eul Chul, profesor de studii nord-coreene la Universitatea Kyungnam din Seul.
„Pentru sud-coreeni, ideea de unificare nu este chiar atât de tentantă deoarece le aduce imediat în minte gândul poverii costurilor acestui proces”, explică Lim. Cu două zile înainte de summit-ul de astăzi de la Phenian, ziarul nord-coreean de stat Rodong Sinmun a publicat o declarație a lui Kim Jong Un, în care acesta pleda înflăcărat: „Trebuie să dărâmăm acest zid al conflictului pentru a împlini idealurile și solicitările constante ale poporului coreean și a deschide o cale largă către unificare.”
Între Corei se cască un hău
Sancțiunile internaționale impuse Phenianului din cauza programului său nuclear limitează drastic proiectele de cooperare și de comerț, ceea ce constituie cel mai important obstacol în calea normalizării relațiilor dintre cele două Corei, fără a mai vorbi de reunificare.
Reuters face însă o observație extrem de interesantă: în rândurile celor care au fugit din Coreea de Nord, ideea unirii este mult mai populară decât în rândul cetățenilor sud-coreeni. Astfel, potrivit unei cercetări realizate în 2017 de Institutul pentru Pace și Unificare de pe lângă Universătatea Națională din Seul, peste 95% dintre transfugii regimului comunist afirmă că unirea este necesară, în comparație cu numai 53% dintre sud-coreeni.
De zeci de ani, Phenianul promovează conceptul „o țară, două regimuri”: aceasta înseamnă menținerea comunismului în Nord și capitalismului în Sud până ce ar fi eliminate toate asperitățile dintre părți. „Am înțeles că trebuia să acceptăm diferențele dintre Nord și Sud în ceea ce privește ideologia, religia și credința și să cooperăm între noi”, declară un fugar nordcoreean care a plecat din țară în 2013 și care a vorbit cu reporterii Reuters sub condiția anonimatului. „Îmi mai aduc aminte și că ni s-a spus că unirea va contribui la rezolvarea dificultăților noastre economice.”
Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este în Coreea de Nord de 1.283 de dolari, doar 4,4% din cel al Coreei de Sud, potrivit băncii centrale de la Seul. Costurile reunificării sunt estimate la 5 trilioane de dolari și se apreciază că acestea vor cădea în sarcina aproape exclusivă a Sudului.
Entuziasm și bodyguarzi la Phenian
Pe străzile din Phenian, nord-coreenii intervievați de Reuters au răspuns la unison că sprijină ideea unirii și că liderul Kim Jong Un face ca aceasta să fie mai aproape ca niciodată. „Sub îndrumarea iubitului conducător sunt convins că unificarea națiunii va deveni realitate”, spune Ri hae Kyong, o casieriță de 53 de ani. Ca toți ceilalți concetățeni cărora li s-a permis să dea declarații, și Ri a vorbit cu reporterul Reuters sub supravegherea gărzilor de corp guvernamentale care însoțesc presa străină peste tot. „Nordul și Sudul sunt de același sânge”, declară și Song Jin A, ospătăriță la Phenian. „Ca o membră a noii generații îmi doresc să să fiu alături de compatrioții mei din Sud, vreau să trăim cu toții împreună, răsfățați în brațele conducătorului nostru Kim Jong Un