Ea va fi astfel prima femeie neagră și asiatică în acest rol.

Senatorul californian cu origini indiano-jamaicane și fost avocat general din California a solicitat reforma poliției în mijlocul protestelor anti-rasism la nivel național.

Biden se va confrunta cu președintele Donald Trump la alegerile din 3 noiembrie.

Harris se va confrunta, la 7 octombrie, în Salt Lake City, Utah, cu vicepreședintele Mike Pence, al doilea om în stat în administrația Trump.

Doar alte două femei au fost nominalizate ca vicepreședinți – Sarah Palin de către partidul republican în 2008 și Geraldine Ferraro de către democrați în 1984. Niciuna nu a ajuns însă la Casa Albă.

O femeie de culoare nu a fost niciodată numită în acest post de niciunul dintre cele două partide politice americane principale. Nici o femeie nu a câștigat nici președinția SUA.

Acum, Biden a declarat că a avut „marea onoare” să o numească pe doamna Harris drept numărul doi. El a descris-o drept „o luptătoare neînfricată și unul dintre cei mai buni funcționari publici din țară”.

El a remarcat cum ea a lucrat îndeaproape cu regretatul său fiu, Beau, când era avocatul general al Californiei.

Ulterior, Harris a replicat că Biden „poate unifica poporul american pentru că și-a petrecut viața luptând pentru noi. Și ca președinte, va construi o America care să fie în conformitate cu idealurile noastre. Sunt onorată să fiu alături de candidatul partidului nostru”.

Echipa de campanie a anunțat că Biden și Harris vor transmite miercuri după-amiază la Wilmington, Delaware, cu privire la „colaborarea pentru restabilirea sufletului națiunii și lupta pentru familiile muncitoare și înaintarea țării”.

Harris, în vârstă de 55 de ani, a renunțat la cursa prezidențială în decembrie, după ce a esuat în demersul ei de a câștiga nominalizarea democratică.

Ea s-a născut în Oakland, California, din doi părinți imigranți: o mamă născută în India și un tată născut în Jamaica.

După patru ani a obținut diploma de drept la Universitatea din California, Hastings și și-a început cariera în biroul procurorului districtului Alameda.

A devenit avocatul districtului – procurorul de vârf – pentru San Francisco în 2003, înainte de a fi aleasă prima femeie și prima afro-americană care s-a ocupat ca avocat general al Californiei.