Rareș Bogdan cere explicații Comisiei Europene. Prețul energiei, problema românilor
- Bianca Ion
- 14 septembrie 2024, 12:30
Rareș Bogdan a informat că, împreună cu reprezentanții din Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria din Grupul PPE al Parlamentului European, a adresat Comisiei Europene o întrebare oficială. Scopul acestei demersuri este de a cere măsuri urgente pentru a aborda impactul negativ al tulburărilor recente pe piața energetică, care are efecte deosebit de severe asupra țărilor din Europa de Est.
Rareș Bogdan cere explicații Comisiei Europene
Eurodeputatul liberal Rareș Bogdan, liderul delegației române în cadrul Grupului PPE din Parlamentul European, a făcut publică această informație pe rețelele de socializare:
„Uniți pentru scăderea prețului la energie! Am cerut explicații Comisiei Europene, prin intermediul unei întrebări semnate de deputații Delegației EPP România și colegi europarlamentari din Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria, pentru disfuncționalitățile de pe piața energiei care au dus, pentru a 4-a lună la rând, la scumpiri nepermise”, a menționat Bogdan într-un mesaj publicat pe Facebook.
Ce nereguli semnalează Rareș Bogdan
Totodată, Rareș Bogdan semnalează că aceste „dezechilibre sunt exploatate masiv de propaganda pro-rusă, antieuropeană, care subminează la baionetă orice disfuncționalitate din UE”.
”Despre ce convergență vorbim? Adică vorbim doar, sau și facem ceva? Mai ales că aceste dezechilibre sunt exploatate masiv de propaganda pro-rusă, antieuropeană, care subminează la baionetă orice disfuncționalitate din UE. Deci vrem așa: cauzele care stau la baza scumpirilor din țările noastre, ce perspective există și ce măsuri are în vedere Comisia”, a continuat Rareș Bogdan.
România se confruntă cu prețuri foarte mari pe piața energiei
ebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat recent că România va aduce în discuție, la următoarea reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană, problema disparităților majore în prețul energieidintre vestul și estul Europei. Scopul principal al acestei intervenții este identificarea unor soluții adecvate pentru a compensa statele membre care se confruntă cu costuri energetice semnificativ mai ridicate. Burduja a subliniat că, într-o piață energetică europeană unică, nu este acceptabil ca unele țări să plătească de două sau trei ori mai mult pentru energie decât altele.
Datele recente de la Eurelectric arată că, în timp ce prețul mediu european pentru un MWh a fost de 98 de euro vineri, în România a fost apropiat de această medie, dar în alte zile diferențele au fost considerabile, atingând aproape 50 de euro. Acest lucru subliniază volatilitatea prețurilor și necesitatea de măsuri eficiente pentru a aborda dezechilibrele semnificative dintre diferite regiuni ale Uniunii Europene.
Comisia Europeană a recunoscut în raportul său recent că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a rezolva problema prețurilor ridicate la energie, menționând că această situație este crucială pentru îmbunătățirea competitivității industriei din UE și pentru accelerarea investițiilor în infrastructura integrată a rețelelor energetice europene. În același timp, fostul premier italian Enrico Letta a propus, în raportul său despre viitorul pieței unice, adăugarea unei „a cincea libertăți” pentru a stimula inovarea și a asigura o piață nefragmentată.
Conform unui alt raport, elaborat de Mario Draghi, fost premier italian, investițiile necesare pentru a combate declinul economic al Europei sunt de două ori mai mari decât cele realizate după cel de-al Doilea Război Mondial. Draghi subliniază importanța acestor investiții nu doar pentru sectorul energetic, ci și pentru politici sectoriale și orizontale, ca parte a unei strategii mai ample pentru menținerea competitivității Uniunii Europene.
Sursă: Facebook