Prejudiciul pe care statul român l-a estimat în cazul Volkswagen pentru cele 105.303 maşini inventariate ca fiind cu probleme se ridică la peste 30 de milioane de euro. Calculul a luat în considerare faptul că taxa auto a fost plătită de cumpărători pentru motorizare Euro 5, iar maşina, în realitate, avea motorizare Euro 4, informează B1 TV.

Reprezentaţii RAR spun că peste 50 de mii de maşini au fost identificate până în prezent cu dispozitive de manipulare a emisiilor, au anunţat reprezentanţii RAR în urma datelor primite de la Volkswagen România. Autorităţile au stabilit că în ţara noastră sunt 100 de mii de autovehicule cu probleme şi aşteaptă actualizarea datelor. Compania VolksWagen a anunţat că va începe, din luna ianuarie, rechemarea la service a vehiculelor echipate cu softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Registrul Auto Român a primit de la reprezentanţa Volkswagen în România, până în prezent, liste cu peste 50.000 de vehicule care au dispozitive de manipulare a emisiilor, din cele peste 100.000 inventariate de autorităţi. Listele sunt în continuă actualizare, iar probleme sunt la mărcile Audi, Seat, Skoda şi Volkswagen.

Potrivit oficialilor, investigaţiile sunt în curs de desfăşurare şi urmează ca măsurile propuse de grupul VW şi calendarul lor de aplicare să fie aprobat de autoritatea de omologare germană Kraftfahrt-Bundesamts. Grupul ar trebui să recheme toate maşinile pentru a le schimbata dispozitivele care nu sunt în regulă.

RAR va putea elibera cărţile de identitate ale vehiculelor noi Euro 5 echipate cu motoare Diesel din generaţia EA 189 după aplicarea pachetului de măsuri aprobat pentru remedierea neconformităţilor.

Grupul auto german Volkswagen a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Compania a anunţat că va începe, în luna ianuarie, rechemarea la service a vehiculelor echipate cu softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, operaţiunea urmând să fie finalizată până la sfârşitul lui 2016