Suferinţele şi violenţele la care sunt supuşi civilii din Irak au rămas “înfiorătoare”, în condiţiile în care cel puţin 18.800 au fost ucişi între 1 ianuarie 2014 şi 31 octombrie 2015, dezvăluie un raport dat publicităţii de către ONU. Acelaşi raport susţine că peste 3500 de persoane, în special copii şi femei, sunt sclavi ai sângeroasei grupări teroriste Statul Islamic.
Atrocităţile războiului au forţat nu mai puţin de 3,2 milioane de persoane să-şi părăsească locuinţele şi să se mute dintr-o parte în alta pe teritoriul Irakului. Terorii practicate de ISIS – care ar dispune în momentul de faţă de 3500 de sclavi – i se adaugă şi abuzurile comise de trupele şi miliţiile kurde. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omnului Zeid Raad Al Hussein spune că raportul indică foarte limpede “din ce motive civilii din Irak încearcă să scape din acest iad şi să ajungă în Europa sau în alte colţuri ale lumii. Cu astfel de orori se cofrun tă aceşti oameni în patria lor”.
Documentul, întocmit de Misiunea de Asistenţă a ONU din Irak şi Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, se bazează în special pe mărturiile directe ale victimelor, supravieţuitorilor sau martorilor oculari. Au fost ucişi 18.802 civili şi au fost răniţi 36.245, între 1 ianuarie 2014 şi 31 octombrie 2015, dar aceste cifre ar putea fi în realitate mult mai mari, arată raportul, citat de BBC. Statul Islamic răspândeşte sistematic teroarea prin uciderea oamenilor în spectacole publice, printre care decapitări, arderea victimelor încă în viaţă şi aruncarea oamenilor de pe clădiri, se mai menţionează în raport.
În conflictul dintre forţele guvernamentale, unităţile kurde şi Statul Islamic, gruparea jihadistă a vizat civilii consideraţi oponenţi ai săi, persoane având legătură cu guvernul şi poliţia, avocaţi, medici, jurnalişti şi lideri locali, conform probelor adunate de experţi ONU. Ei au informat, de asemenea, că ISIS a răpit între 800 şi 900 de copii la Mosul în iunie pentru formarea religioasă şi militară, iar extremiştii au folosit femei şi copii ca sclavi sexuali.
Pe lângă cei ucişi sau răniţi în conflict, mulţi alţii au murit din cauza lipsei de apă, a alimentelor sau a îngrijirilor medicale, a mai spus Zeid Raad Al Hussein, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.
Câteva fragmente din raportul prezentat de BBC care indică atrocităţile comise de ISIS:
10 Iulie: militanţii ISIS obligă victimele să se aşeze în centrul oraşului Mosul, în faţa unui public numeros. Un buldozer trece peste aceşti oameni.
4 Iunie: doi tineri şi un bărbat de 60 de ani sunt aruncaţi de pe o clădire din Ninewa, sub pretextul că sunt homosexuali. 1-2 August: ISIS a ucis 19 femei din Mosul după ce acestea ar fi refuzat să întreţină raporturi sexuale cu luptători jihadişti
21 Iunie: mai multe sclave sexuale sunt oferite ca premiu, la Mosul, celor trei câştigător ai unei competiţii de recitare din Coran
23 Iunie: mai multe filmuleţe ISIS prezintă prizonieri aruncaţi în aer, bărbaţi închişi în cuşti şi scufundaţi în apă sau bărbaţi decapitaţi cu ajutorul unor coliere explozive montate în jurul gâtului
12-15 iulie: patru imami din Mosul sunt împuşcaţi în cap, pe baza condamnării pronunţate de un aşa-zis tribunal ISIS