Raportul Nostradamus. Conjuncția Venus-Jupiter, în Vărsător. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 11 februarie 2021, 06:00
Impactul pandemiei asupra industriei cinematografice și a televiziunii va modifica practicile de producție, va remodela sectorul distribuției și va amplifica oportunitățile mondiale pentru producătorii europeni în următorii cinci ani, potrivit ultimului raport Nostradamus care se ocupă de tendințele celor două industrii.
Raportul a fost prezentat de Johanna Koljonen, autorul său, la seminarul anual Nostradamus al Festivalului de film de la Göteborg. Intitulat Să transformăm narațiunea împreună, raportul se bazează pe cercetări și discuții cu experții din sector.
Foarte important va fi, în următorii cinci ani, să fie accelerate schimbările structurale, iar cei implicați în distribuție trebuie să studieze mai bine publicul și să folosească mai bine datele sub toate aspectele pentru a rămâne pertinenți, spune raportul. Peste cinci ani, mai puție cinematografe vor funcționa după modelul actual, iar interiorul lor va fi mult mai mobil, după ce s-au constatat necesitățile de distanțare din pandemie.
Dar, se mai spune în raport, micul ecran va deveni inima financiară și probabil, artistică, a industriei convergente cinema - tv.
Exclusivitatea conținutului nu se va afla în preferințele modelelor comerciale, ceea ce va conduce la o piață mai deschisă. Iar publicul tânăr care consumă și produce video în afara producției tradiționale, va stimula inovația.
Până în anul 2026, producția virtuală va fi normalizată pe ansamblul industriei, deschizând oportunități inovației artistice.
Un avantaj va fi aplicarea directivei europene referitoare la serviciile media audiovizuale care impune serviciile de streaming în UE.
Prezentarea a cel puțin 30% de conținut european este considerată un factor pozitiv pentru industriile noastre, a mai spus autoarea raportului.
Două probleme sensibile vor marca cinematografia și producția tv în următorii cinci ani, consideră raportoarea: Intensificarea bătăliei pentru adevăr în media și escaladarea crizei climatice. Politizarea excesivă a conținuturilor și lupta pentru controlul adevărului între democrațiile liberale și mișcările populiste autoritare au efecte imprevizibile și uneori, devastatoare, asupra companiilor media, a legislației, publicului și finațării publice, indică raportul. Se adaugă faptul că principalele centre de producție cinematografică din lume sunt situate în regiuni foarte calde sau se confruntă cu evenimente meteorologice extreme, schimbările climatice afectând deja orarele de turnare.